Vijf trends architectuur 2023

Januari 2023 | Blog | Leestijd: 5 minuten 

We hebben bij Metadecor veel geleerd: van nieuwe en oudere projecten. Daarom staan we stil bij de ontwikkelingen die in het oog springen. Dit zijn vijf trends in de architectuur in 2023:

Concaaf

Concave gevelelementen zijn hol, tweedimensionaal gevormde elementen of gevelvlakken. We zagen ze in 2022 bij de parkeergarage Wisselspoor, waar een prachtig gordijn van MD Strekmetaal een betonnen doos omhult. Of bij de woningen Wisselspoor, tegenover de ingang van diezelfde parkeergarage: een holle gevel ‘om de openbare ruimte en de woning beter met elkaar te verbinden’, aldus architect Gijs Baks. 

Nog een voorbeeld waar concaaf mooi tot z’n recht komt, is het project Hart van de Waalsprong: concave elementen met MD Designperforatie, glimmend geanodiseerd. Wat een bijzonder effect geeft dat!

 

Wisselspoor Parkeergarage MD Strekmetaal

Driehoekjes

Let op onze woorden: er komen nog veel meer driehoekjes in het stadsbeeld, vaak in combinatie met de kleur goud. Bij Metadecor krijgen we vanuit het buitenland ook aanvragen voor de driehoekjes. Daarom verwachten we dat deze vormen in 2023 een grote rol spelen in het gevelontwerp.

Een repeterend patroon of één grote doorlopende afbeelding op je gevel weergeven? Ieder ontwerp is uitvoerbaar. Patronen met driehoekjes van MD Designperforatie worden steeds populairder. Of driehoekjes áls het patroon. Driehoekjes in een bijna Oosterse configuratie, zoals bij het Theater Zuidplein. Of driehoekjes in het gouden plafond van OCC/Amare

Goud, koper en brons

Platen van solide goud perforeren en verwerken tot MD Formatura. Dat zou nog eens geweldig zijn. En duur. Helaas werkt het niet zo. De MD Formatura heeft de kleuren van edelmetalen, maar dan in de vorm van geanodiseerd aluminium. Aluminium doet het veel beter aan gebouwen dan solide goud én is een stuk betaalbaarder.

Geniet van een uitzicht waar de zon gevels bijna oogverblindend maakt. Gewoon, in ons eigen Nederland. Benieuwd naar hoe dit eruit ziet? Panelen van MD Formatura schitteren als sieraden op de (gerenoveerde) gevel van OBS De Klimroos in Utrecht. Voor De Klimroos zijn de panelen een win-winsituatie: ze zien er prachtig uit en gaan oververhitting tegen in het gebouw.

 

MD Designperforatie

Anodiseren

We zien een kleine kanteling in de vraag naar anodiseren ten opzichte van poedercoaten. Dat komt door prijsontwikkelingen en milieuoverwegingen. Poedercoaten is duurder geworden en daarmee zijn de kosten meer gelijkgetrokken met anodiseren. Daarnaast wordt met anodiseren geen extra laag materiaal toegevoegd, maar is het een verduurzaming van de buitenste laag van het aluminium. En dan hebben we het nog niet eens over esthetische overwegingen: misschien vinden we geanodiseerd aluminium op dit moment gewoon mooier.

Klein palet aan materialen, heel veel vormen

Bij een aantal van onze recent opgeleverde projecten zien we een heel bescheiden palet aan gevelmaterialen. Bij het energiestation IJburg, bijvoorbeeld: gerecyclede baksteen wordt gecombineerd met donker gepoedercoat aluminium. Metadecor heeft daar MD Strekmetaal, MD Flack en MD Lamel geleverd: een compositie van aluminium elementen in een krachtig ontwerp. 

Bij het schoolgebouw Donker Curtius in Den Haag komt aluminium in verschillende vormen in de gevel terug: MD Designperforatie, MD Flack, MD Shapes – hier gecombineerd met houten gevelbekleding. Hier zie je de veelzijdigheid van lichtmetalen gevels in vorm, patroon, detail en ritme. Het mooie is: wij laten alle elementen vrijwel naadloos op elkaar aansluiten. Dat geeft een mooi strak eindresultaat. 

 

MD Flack MD Shapes
IJburg - industrieel gebouw - MD Flack - MD Shapes - MD Lamel - Metadecor 03
IJburg - industrieel gebouw - MD Lamel - Metadecor

Begin jij een nieuwe trend?

Metadecor maakt wereldwijd unieke metalen gevels van bijvoorbeeld aluminium of cortenstaal. Een gave gevel die verder gaat dan alleen een gevel. Samen creëren we een eenheid tussen bouwkunst en haar leef- en werkomgeving. Heb jij een idee? Wij gaan de uitdaging met jou aan.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email