PARKEERGARAGE WISSELSPOOR IN UTRECHT

Architect: Studioninedots│ Opdrachtgever: Gebr. Blokland
Realisatie in: 2021 | Beelden: Studioninedots | 

Product: MD Strekmetaal
Type: Special afgeleid van MD Sierra
Hoeveelheid: 1800 m²
Oppervlakte behandeling: blank geanodiseerd

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Het nieuwe Wisselspoor als fijne leefomgeving

Verborgen aan het spoor ligt de voormalige Koninklijke Nederlandse Fabriek voor Werktuigen en Spoormaterieel, in de volksmond beter bekend als Werkspoor. De komende jaren wordt dit gebied omgetoverd tot een fijne leefomgeving met behoud van het industrieel erfgoed. De buitenranden van de Parkeergarage Wisselspoor in Utrecht zijn bestemd voor horecagelegenheden, buurtfuncties en baanbrekende initiatieven. In het midden van het gebouw bevindt zich de parkeergarage Wisselspoor, verborgen uit het zicht. De gestructureerde vorm die boven de schuine daken uitsteekt, verschijnt als een eigentijds, abstract volume dat het industriële karakter van de werkplaats aanvult.

Wisselspoor Parkeergarage MD Strekmetaal Metadecor

 

Centrale parkeergelegenheid

Het plan lost verschillende functies op in één structuur, met als hoofddoel een levendig straatbeeld te creëren. De Parkeergarage Wisselspoor in Utrecht biedt de nodige parkeerplaatsen voor de buurt en concentreert het in één structuur, waardoor het autoverkeer in het gebied wordt verminderd en parkeren op straat wordt vermeden om meer openbare ruimte vrij te maken. De parkeergarage is hierdoor een belangrijk element van Cityplot. Dit is de planstrategie van Studioninedots, waarbij locaties op een organisch proces worden ontwikkeld tot levendige stadswijken. Hier bepalen de gebruikers gezamenlijk het gebruik van de openbare ruimte, met de juiste mix van mensen, functies en gebouwtypen. Om deze reden geeft de gedeelde ruimte voorrang aan voetgangers in plaats van auto's. Daarom wordt het creëren van een centrale parkeergarage die het parkeren concentreert en verbergt een sociale oplossing.

MD Strekmetaal
fotografie: Sebastian van Damme

Metalen gaasgordijn

De transformatie behoudt en herstelt de industriële kwaliteiten van de oude werkplaats. Eerst is een deel gesloopt in het hart van de werkplaats, waarna Continental Car Parks een betonnen parkeergarage heeft gebouwd. Gebr. Blokland zorgt voor de aansluitingen tussen bestaand en nieuw. De structuur van de parkeergarage Wisselspoor in Utrecht gaan wij bekleden met een aluminiumkleurig strekmetaal in verschillende breedtes.

Parkeergarage Wisselspoor in Utrecht - MD Strekmetaal - Metadecor - Bevestiging detail - 1
Parkeergarage Wisselspoor in Utrecht - MD Strekmetaal - Metadecor - Bevestiging detail - 2
Parkeergarage Wisselspoor in Utrecht - MD Strekmetaal - Metadecor - Bevestiging detail - 4

De gevel lijkt op een geplooid gaasgordijn en omhult de structuur, waardoor het uiterlijk gedurende de dag en de seizoenen verandert. 's Nachts laat de subtiel verlichte textuur het gebouw gloeien als een baken in de buurt. Om het gaasgordijn te realiseren is het nodig om het MD Strekmetaal te walsen. Dit zorgt voor een strakkere uitsluiting bij de verticale naden en lijkt het of de gevel in één stuk doorloopt. Samen met Studioninedots hebben we daarvoor een passend detail ontwikkeld. Daarbij wordt vijf verschillende breedtes panelen toegepast, met zelfs uitgeslagen paneelmaten van bijna 2 meter.

Mock-up Parkeergarage Wisselspoor Utrecht
Close-up Mock-up Parkeergarage Wisselspoor Utrecht
Wisselspoor Parkeergarage MD Strekmetaal

Na een intensief en prettig proces, waarin Metadecor twee verschillende mock-ups heeft gemaakt om overeenstemming te vinden over de uitvoering, is het project Parkeergarage Wisselspoor in Utrecht nu echt opdracht geworden. In samenwerking met Synchroon, Studioninedots en Gebr. Blokland gaan we dit project in 2021 tot uitvoering brengen.

In dit project is verwerkt