Terug naar projecten
IJburg - industrieel gebouw - MD Lamel - MD Shapes - MD Strekmetaal - Metadecor 05
   

Gevel industrieel gebouw in Amsterdam

Architect: Powerhouse Company | Opdrachtgever: K. Dekker bouw & infra
Realisatie in: 2022

Product: MD Lamel
Type:LA210 geëxtrudeerd
Product: MD Strekmetaal
Type: MD Grafica
Product: MD Flack
Product: MD Shapes
Hoeveelheid: 2300 m2
Oppervlaktebehandeling: Poedercoating
Materiaal: Aluminium

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Stoere industriële gevel op IJburg

Er wordt hard gebouwd op het Strandeiland in IJburg. Samen met de architecten van Powerhouse Company ontwikkelde Metadecor de metalen gevel voor dit industriële gebouw dat een cruciaal onderdeel is voor de infrastructuur van dit nieuwe stukje Amsterdam. Stoer antracietkleurig aluminium steekt uit boven een plint van gerecyclede baksteen van Stonecycling: het gebouw toont contrasterende materialen die met elkaar een sterk verhaal vertellen.

MD Lamel MD Flack

Horizontale lijnen, verticale lijnen, donker gevulde vlakken: in dit project zijn verschillende producten van Metadecor in hetzelfde gevelvlak toegepast. De grote, gebouwhoge verticale vinnen zijn gemaakt met MD Flack in antraciet RAL 7021 op een stalen achterconstructie. De vinnen breken het volume van het gebouw, dat omlijst wordt met een plint van metselwerk. Tussen de verticale geledingen geven de iets lichter gekleurde (RAL 7045) horizontale louvres van MD Lamel een subtiel ritme in de gevel.

De gesloten vlakken in de metalen gevel zijn gevuld met MD Strekmetaal in patroon MD Grafica, voorzien van een antracietkleurige poedercoating in RAL 7021. Vlak gemonteerd in aluminium kaders geven deze panelen het pand een krachtig industrieel karakter, een fascinerend contrast met de verschillende metselwerkverbanden in de plint. De patronen en detaillering zijn zorgvuldig op elkaar afgestemd.

Het pand heeft een industriële functie en is zeker introvert te noemen. Door het lijnenspel in de gevel, de zorgvuldig vormgegeven details en de bijzonder strakke uitvoering heeft het toch iets vriendelijks, als een designmeubel op de schaal van de stad. Dat er in het gebouw activiteit is, wordt zorgvuldig verborgen. Al spelen de opengewerkte geveldelen van MD Strekmetaal en MD Lamel wel degelijk een rol in de ventilatie van het gebouw en de geluidsbeperking (akoestiek).

Metadecor verzorgde de engineering van de metalen gevel, leverde de elementen en deed de montage. Het is vrij uitzonderlijk dat zoveel verschillende producten uit het ‘Metadecor-palet’ in hetzelfde project worden toegepast. Niet alleen voor de gemeente Amsterdam en de omwonenden, ook voor Metadecor is dit project een echte ‘eyecatcher’ voor onze producten.

IJburg - industrieel gebouw - MD Lamel - Metadecor

IJburg - industrieel gebouw - MD Lamel - MD Strekmetaal - Metadecor 04

IJburg - industrieel gebouw - MD Flack - MD Shapes - MD Lamel - Metadecor 03

MD Flack MD Shapes

IJburg - industrieel gebouw - MD Lamel - MD Shapes - MD Strekmetaal - Metadecor 05

In dit project is verwerkt