THEATER ZUIDPLEIN 'KUNSTENPAND' IN ROTTERDAM

Architect: DeZwarteHond │ Opdrachtgever: Hart van Zuid Rotterdam (Gemeente Rotterdam, Ballast Nedam en Heijmans) │Gerealiseerd in: 2019-2020 │ Fotografie: Daria Scagliola

Product: MD Designperforatie en MD Flack
Type: MD DE 130
Hoeveelheid: 973 m²
Oppervlakte behandeling: Bronskleurig geanodiseerd in laagdikte 25mu

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Hart van kunst en cultuur

Het Theater Zuidplein 'Kunstenpand' in het Hart van Zuid is het levendige hart voor kunst en cultuur in Rotterdam-Zuid dat alle inwoners inspireert en verbindt. Het vormt het nieuwe onderkomen voor Theater Zuidplein, Bibliotheek Rotterdam en diverse culturele functies. Het is een belangrijk onderdeel van het plan ‘Hart van Zuid’, de metamorfose rondom Ahoy en Zuidplein wat in 2022 is afgerond. De unieke bekleding werd ontworpen door architect DeZwarteHond. Metadecor heeft het vervolgens geëngineerd, geproduceerd en gemonteerd.

Theater Zuideplein Hart van Zuid MD Designperforatie Gevelbekleding avond

1.075.200 gaatjes

“Voor het ontwerp werkten we vanaf het begin samen met DeZwarteHond aan Theater Zuidplein”, vertelt Edwin Wesselink, projectleider. “Samen maakten we het ontwerp definitief. Metadecor heeft dit vervolgens uitgewerkt tot een uitvoerbaar 3D-ontwerp die naadloos aansloot bij het BIM-model van de aannemer. Wij nemen bij elk project veel tijd voor de voorbereiding, zo ook bij dit project. Dit ervaren onze opdrachtgevers als zeer positief en wij winnen dit ruimschoots terug in de montage.”

Gevelbekleding MD Designperforatie Theater Zuidplein Kunstenpand Rotterdam binnen buiten boven

Projectleider Edwin Wesselink: “Alle 240 panelen zijn uniek en de grootste uitdaging was om deze op de juiste plek te monteren. Het is een mooi en kunstig project om aan mee te werken en sluit goed aan bij wat Metadecor kan.”

Voor dit mooie Theater Zuidplein in Rotterdam realiseerde Metadecor een aluminium gevelbekleding van MD Designperforatie met een open karakter. Dit geeft een heel fraai straatbeeld. De gevel hebben we bevestigd door middel van een achterconstructie met zichtbare MD Verti en blinde MD Resto bevestigingen. De luifelbekleding bestaat uit MD Flack en MD Designperforatie geanodiseerde aluminiumplaten. De deuren zijn ook voorzien van deze fraaie gevelbeplating. Ook hebben we een wit plafond gerealiseerd bij één van de ingangen.

Het ontwerp van de gevel bestaat uit kleine driehoeken die als een puzzel in elkaar vallen en op hun beurt weer grotere driehoeken, spiralen en cirkels vormen. Dit geheel leidt tot een samenspel van vormen die deels al van veraf zichtbaar zijn en deels juist van dichtbij. Wesselink: “Alle panelen zijn uniek en de grootste uitdaging was om deze op de juiste plek te monteren. Het is een mooi en kunstig project om aan mee te werken en sluit goed aan bij wat Metadecor kan.”

Bekijk ook het artikel op dearchitect.nl
Bart van Kampen De Zwarte Hond

De Zwarte Hond

Bart van Kampen

 

“Er was een goede afstemming tussen Metadecor en De Zwarte Hond over het gevelontwerp. We hebben er met elkaar het maximale uitgehaald.”

Lees meer over het verhaal van Bart achter het gevelontwerp in ons blog. 

Naar het blog
Gevelbekleding MD Designperforatie Theater Zuidplein Kunstenpand Rotterdam glas gevelpanelen

Gevelbekleding MD Designperforatie Theater Zuidplein Kunstenpand Rotterdam binnen buiten entree

Gevelbekleding MD Designperforatie Theater Zuidplein Kunstenpand Rotterdam binnen buiten boven

Gevelbekleding MD Designperforatie Theater Zuidplein Kunstenpand Rotterdam zijkant

Gevelbekleding MD Designperforatie Theater Zuidplein Kunstenpand Rotterdam Bibliotheek