Pronk met de veelzijdigheid van gevelontwerpen: MD Formatura brengt dynamiek in architectuur

Mei 2023 | Leestijd: 3 minuten

Op ieder moment van de dag lijkt het alsof je steeds een andere gevel hebt. Dat kan met MD Formatura. Doordat MD Formatura variabele openingen heeft, kan het onder andere de wind afremmen en beheersen deze ontwerpen de lichtinval en het binnenklimaat. Door te spelen met de omzettingen, creëren we een spraakmakend geheel.

Afhankelijk hoe de zon zich over het gebouw beweegt, worden de figuren in een zo gunstig mogelijke stand gezet. Met MD Formatura wordt in de panelen een patroon gestanst. De figuren die hierdoor ontstaan worden omgezet om licht te vangen, schaduw te werpen en diepte te creëren. Het patroon kan uit een vierkante, ronde, driehoekige, zeshoekige of vrije vorm bestaan. 

Close-up van de MD Formatura gevelbekleding van het pand Tussen de Lakens in Amsterdam

Het ontstaan van MD Formatura

In samenwerking met designer Chris Kabel is de grondslag voor dit soort gevelbekleding gelegd. Het begon allemaal met het project Tussen de Lakens in Amsterdam in 2012, waarvoor een patroon bedacht moest worden voor een metalen gevel. Door het patroon vervolgens om te zetten, ontstond er een steeds veranderend beeld door het invallende zonlicht. Door te spelen met open en dichte omzettingen creëer je jouw eigen afbeelding of patroon in de gevel. In de afgelopen jaren heeft Metadecor het product verder ontwikkeld tot MD Formatura.

Volgens Kabel kwam het idee voor de gevel van de gevel van Tussen de Lakens door het perforeren van een vel papier met een naald. Dit resulteerde in een vergelijkbare textuur. Het bleek een eenvoudige truc met een enorm effect te zijn: het metalen equivalent omvat het gebouw als een schitterend gordijn dat constant verandert door de inval van het zonlicht.

Drie soorten patronen

MD Formatura heeft patronen die we bij Metadecor in drie categorieën hebben verdeeld: Eenvoud, Gaaf en Vindingrijk. We lopen ze even langs.

Patroon Eenvoud is een figuur met gelijke vorm en richting. De stans kan in elke willekeurige vorm worden uitgevoerd. De vormen die door het stansen ontstaan, worden in een vaste zettingshoek omgezet.

Voorbeeld van MD Formatura gevelbekleding type MD FO111 vooraanzicht

Patroon Gaaf is een figuur met gelijke vorm en verschillende richtingen. De vormen kunnen in meerdere zettingshoeken worden gebogen. Deze uitvoering voorziet in de mogelijkheid om het binnenklimaat te beheersen door wind af te remmen en de toetreding van zonlicht te beheersen.

MD Formatura - type - MD FO224 - 51

Patroon Vindingrijk is een figuur met verschillende vormen en richtingen. Hierbij wordt met meerdere figuren een verscheidenheid aan vormen in het materiaal gestanst. Door vervolgens met de zettingshoek van de losse delen te spelen, ontstaat een gevel met een uniek karakter. Door in de zettingshoek rekening te houden met de stand van de zon ten opzichte van de gevel, kan deze uitvoering ook fungeren als verticale zonwering. Op de geveldelen waar de windbelasting groot is, kunnen de losse delen worden omgezet om wind af te remmen.

Voorbeeld van MD Formatura gevelbekleding type MD FO311 van voren bekeken

De figuurgrootte is een variabele factor in het ontwerp van het MD Formatura patroon. Vaak wordt er gekozen voor figuren tussen de circa 50 en 120 mm. De keuze hiervoor is project specifiek. Zo wordt er voor een kleinschalige interieurtoepassing veelal voor een kleiner, fijn figuur gekozen en voor grootschalige gevel voor een groter figuur, waardoor het effect van de MD Formatura optimaal tot zijn recht komt.

Projecten met MD Formatura

We zijn trots op dit ontwerp en dat willen we laten zien. Het gebouw van Metadecor in Kampen heeft een gevel van MD Formatura. Dit ontwerp is gebaseerd op het schilderij van de Kamperse schilder Jan Voerman. Deze schilder staat bekend om zijn landschapsschilderijen langs de IJssel, die nagenoeg langs ons kantoor loopt. De wolken uit zijn schilderij hebben wij verwerkt in het patroon van onze gevel. 

Vacature officemanager Kampen

Dit patroon is uit de gevelpanelen gestanst en vervolgens zijn de vierkanten omgezet in het wolkenpatroon. De MD Formatura gevelpanelen zijn gepoedercoat in een aparte variant wit. Deze variant zorgt voor een extra reflecterend effect. Na de gevel compleet geëngineerd te hebben, is het begin 2020 in productie genomen. In het najaar van 2020 is de MD Formatura geplaatst door onze monteurs. We zijn nu letterlijk en figuurlijk in de wolken met onze gevel. 

Prins-Hendrikkade-Amsterdam-kantoor-MD-Formatura-Metadecor

Aan de andere kant van Nederland, aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam, staat een optopverdieping op het platte dak van Pancakes Amsterdam. Voor de gevelbekleding bleek MD Formatura de beste keuze te zijn, want hiermee zorgen we voor transparantie van binnen naar buiten. De gevelbekleding dient gelijk als zonwering. Deze toevoeging past in de geest van het bestaande ensemble uit de jaren ‘20, in de traditie van Amsterdamse School. Voor dak beëindiging in Amsterdamse School is het optoppen in dakeigen materiaal, dakmateriaal met sterk reliëf, sculpturaal, soms in lijn met metselwerk gevel, soms terugliggend.

Aluminium gevelbekleding

Terug in het Oosten van het land staat het winkelcomplex Kalanderstraat in Enschede. Voor de lamellen in de kaders is MD Formatura toegepast, waarbij de panelen volgens een herhalend patroon zijn ingesneden. Het patroon is zo gemaakt dat er een bloemvorm in te zien is. Door afstand te houden tussen de ‘bloemen’ en deze een bepaalde omzetting te geven, ontstaan er tussen de bloemen een soort kubussen. De bloemen zijn door de ontstane diepte ook beter zichtbaar. Daarbij zorgt het patroon ervoor dat het paneel stabiliteit behoudt.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email