TUSSEN DE LAKENS IN AMSTERDAM

Architect: Abbink X Co │ Opdrachtgever: Schakel & Schrale (BAM)
Designer: Chris Kabel│ Gerealiseerd in: 2012

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Geperforeerd papier resulteert in spraakmakende gevel

De claim ‘architectonische roem’ van het gebouw is te danken aan de gevel die door de in Amsterdam gevestigde architect Angie Abbink is bedacht. Hedendaags als het lijkt, heeft het ontwerp ook te maken met de geschiedenis van het gebied. Hier bevond zich in de middeleeuwen de textielindustrie van de stad.

Chris Kabel heeft het idee voor de paneelvulling voor dit project ontworpen. De witte gevel omvat het huis inclusief de ramen als een groot kanten kleed. De panelen bestaan uit gepoedercoate aluminium platen waar kleine zeshoeken uit geponst zijn. Doordat de zeshoeken in verschillende hoeken zijn gevouwen, ontstaat er een grafisch patroon op de gevel. Door kleine markeringen op de achterkant van de zeshoeken, wisten de monteurs welke kan ze de hoek op moesten buigen.

Volgens Kabel kwam het idee voor de gevel door het perforeren van een vel papier met een naald. Dit resulteerde in een vergelijkbare textuur. Het bleek een eenvoudige truc met een enorm effect te zijn: het metalen equivalent omvat het gebouw als een schitterend gordijn dat constant verandert door de inval van het zonlicht.

Lees meer over dit project in een artikel uit ArchitectuurNL.

Foto's: IC4U Föllmi, Luuk Kramer

Tussen de Lakens
Tussen de Lakens
Tussen de Lakens
Tussen de Lakens

In dit project is verwerkt