PRINS HENDRIKKADE IN AMSTERDAM

Architect: Rijnboutt │ Opdrachtgever: City Upgrade Group │
Gerealiseerd in: 2020 | Beelden: Rijnboutt

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Optopverdieping met uitzicht over hartje Amsterdam

Op het mooiste plekje van Amsterdam aan de Prins Hendrikkade met zicht op het station naar ontwerp van C.J.H. Cuypers en het Damrak heeft Metadecor een gevel met MD Formatura gerealiseerd. Bovenop het platte dak van de bekende Pancakes Amsterdam staat een optopverdieping met veel glas, zodat je vanuit de nieuwe verdieping een goed uitzicht hebt op de omgeving en je je echt in hartje Amsterdam waant. Vanuit de openbare ruimte oogt de optopverdieping als een dakverdieping.

Prins-Hendrikkade-Amsterdam-kantoor-MD-Formatura-Metadecor

MD Formatura beste keuze voor gevelbekleding

Voor de gevelbekleding bleek MD Formatura de beste keuze te zijn, want hiermee zorgen we voor transparantie van binnen naar buiten. De gevelbekleding dient gelijk als zonwering. De extra verdieping maakt het bestaande pand af. Deze extra laag completeert het ensemble van Prins Hendrikkade - Nieuwebrugsteeg - Warmoesstraat. Deze toevoeging past in de geest van het bestaande ensemble uit de jaren ‘20, in de traditie van Amsterdamse School. Voor dak beëindiging in Amsterdamse School is het optoppen in dakeigen materiaal, dakmateriaal met sterk reliëf, sculpturaal, soms in lijn met metselwerk gevel, soms terugliggend.

MD Formatura gevel bevestiging detail Prins Hendrinkkade Amsterdam

Gevel met beweegbare delen

Met MD Formatura als gevelbekleding heeft de nieuwe optopverdieping een dakeigen materiaal en heeft het een sterk reliëf met sculpturaal in lijn met het metselwerk. De panelen hebben een speciale 3-laags poedercoatsysteem met corten look. De poedercoating heeft een pigment en ruwe textuur, waardoor het reliëf van het MD Fomatura patroon wordt versterkt. Om eenvoudig onderhoud te kunnen verrichten zijn de panelen voorzien van een MD Apertura bevestigingssysteem. De panelen zijn voorzien van scharnieren, zodat de panelen te openen zijn van buiten uit. Rondom de ramen hebben we de MD Flack dagkanten uitgevoerd in aluminium met gelijke kleur als de panelen. Zowel aan de onder- als bovenzijde hebben we een custom made profiel gemaakt en geplaatst aan de staalconstructie. Hieraan bevestigen wij de panelen, waardoor een minimale doorvoer is in de bouwkundige schil. Dit heeft als voordeel dat er geen onnodige koude bruggen ontstaan en minimale hulpconstructie nodig is.

MD Formatura gevelpatroon Prins Hendrinkkade Amsterdam

Patroon beoordeeld via mock-up

De panelen zetten wij rondom dubbel om, waardoor er geen verticale stijlen benodigd zijn. Door de verschillende draairichtingen van het MD Formatura patroon over de gevel is de paneelverdeling niet tot nauwelijks zichtbaar. In samenwerking met de architect hebben wij door middel van een mock-up het patroon beoordeeld. Door dit in het voortraject op elkaar af te stemmen, is er een optimaal systeem bedacht voor alle betrokken partijen.

Prins-Hendrikkade-Amsterdam-kantoor-MD-Formatura-Metadecor
Prins Hendrikkade in Amsterdam
Prins-Hendrikkade-Amsterdam-kantoor-MD-Formatura-Metadecor
Prins Hendrikkade in Amsterdam
Prins-Hendrikkade-Amsterdam-kantoor-MD-Formatura-Metadecor
Prins Hendrikkade in amsterdam
Prins-Hendrikkade-Amsterdam-kantoor-MD-Formatura-Metadecor
Prins Hendrikkade in amsterdam

In dit project is verwerkt