MD Formatura gevel Prins Hendrinkkade Amsterdam
   

PRINS HENDRIKKADE IN AMSTERDAM

Architect: Rijnboutt │ Opdrachtgever: City Upgrade Group │
Gerealiseerd in: 2020 | Beelden: Rijnboutt

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Optopverdieping met uitzicht over hartje Amsterdam

Op het mooiste plekje van Amsterdam aan de Prins Hendrikkade met zicht op het station naar ontwerp van C.J.H. Cuypers en het Damrak gaan wij een gevel met MD Formatura realiseren. Boven op het platte dak van de bekende Pancakes Amsterdam komt een optopverdieping met veel glas. Zodat je vanuit de nieuwe verdieping een goed uitzicht hebt op de omgeving en je je echt in hartje Amsterdam waant. Vanuit de openbare ruimte moet de optopverdieping ogen als een dakverdieping.

MD Formatura beste keuze voor gevelbekleding

Voor de gevelbekleding bleek MD Formatura de beste keuze te zijn, want hiermee kunnen wij zorgen voor transparantie van binnen naar buiten. En de gevelbekleding dient gelijk als zonwering. De extra verdieping moet het bestaande pand “afmaken”, het pand lijkt nu namelijk onaf. Deze extra laag kan het ensemble van Prins Hendrikkade - Nieuwebrugsteeg - Warmoesstraat completeren. Deze toevoeging moet daarom passen in de geest van het bestaande ensemble uit de jaren ‘20, in de traditie van Amsterdamse School. Voor dak beëindiging in Amsterdamse School is het optoppen in dakeigen materiaal, dakmateriaal met sterk reliëf, sculpturaal, som in lijn met metselwerk gevel, soms terugliggend.

MD Formatura gevel bevestiging detail Prins Hendrinkkade Amsterdam

Gevel met beweegbare delen

Met MD Formatura als gevelbekleding krijgt de nieuwe optopverdieping een dakeigen materiaal en heeft het een sterk reliëf met sculpturaal in lijn met het metselwerk. De panelen krijgen een speciale 3-laags poedercoatsysteem met corten look. De poedercoating heeft een pigment en ruwe textuur, waardoor het reliëf van het MD Fomatura patroon wordt versterkt. Om eenvoudig onderhoud te kunnen verrichten zijn de panelen voorzien van een MD Apertura bevestigingssysteem. De panelen krijgen scharnieren, zodat de panelen te openen zijn van buiten uit. Rondom de ramen voeren we de MD Flack dagkanten uit in aluminium met gelijke kleur als de panelen. Zowel aan de onder- als bovenzijde wordt een custom made profiel gemaakt en geplaatst aan de staalconstructie. Hieraan bevestigen wij de panelen, waardoor een minimale doorvoer ontstaat in de bouwkundige schil. Dit heeft als voordeel dat er geen onnodige koude bruggen ontstaan en minimale hulpconstructie nodig is.

MD Formatura gevelpatroon Prins Hendrinkkade Amsterdam

Patroon beoordeeld via mock-up

De panelen zetten wij rondom dubbel om, waardoor er geen verticale stijlen benodigd zijn. Door de verschillende draairichtingen van het MD Formatura patroon over de gevel is de paneelverdeling niet tot nauwelijks zichtbaar. In samenwerking met de architect hebben wij door middel van een mock-up het patroonbeoordeeld. Door dit in het voortraject met elkaar af te stemmen, is er een optimaal systeem bedacht voor alle betrokken partijen.

MD Formatura gevelbekleding Prins Hendrinkkade Amsterdam interieur
Prins Hendrikkade in Amsterdam
MD Formatura gevelbekleding Prins Hendrinkkade Amsterdam avond
Prins Hendrikkade in Amsterdam
MD Formatura gevelbekleding patroon Prins Hendrinkkade Amsterdam
Prins Hendrikkade in amsterdam
MD Formatura gevel Prins Hendrinkkade Amsterdam
Prins Hendrikkade in amsterdam

In dit project is verwerkt