MD Flack MD Shapes
   

De harmonie van baksteen en aluminium strekmetaal in gevels

Mei 2023 | Leestijd: 3 minuten 

Een interessante en veelgebruikte combinatie in moderne gevelontwerpen is die van baksteen en aluminium strekmetaal. Dit samenspel van traditioneel en eigentijds materiaal biedt talloze voordelen en biedt veel ruimte voor speelse creativiteit. “Het valt echt op, het aluminium tussen het metselwerk en de betegelde gevels”, zegt Gijs Baks, architect en medeoprichter van Space Encounters. Hij is verantwoordelijk voor onder andere het project Wisselspoor in Utrecht.

Tekst gaat verder onder de foto

Wisselspoor Parkeergarage MD Strekmetaal

De combinatie van baksteen en aluminium MD Strekmetaal of MD Designperforatie brengt een interessante synergie tot stand door hun versterkende eigenschappen. Baksteen staat bekend om zijn duurzaamheid, traditionele uitstraling en thermische eigenschappen. Aan de andere kant biedt aluminium moderne eigenschappen zoals flexibiliteit, een lichtgewicht constructie en een eigentijds design. Samen creëren ze een gevel die traditioneel en eigentijds is.

Industriële look

Baksteen is een tijdloos materiaal dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de bouw. Het roept gevoelens op van authenticiteit, warmte en robuustheid. Een mooi voorbeeld hiervan is de gevel van een industrieel gebouw in Amsterdam: stoer antracietkleurig aluminium MD Strekmetaal steekt uit boven een plint van gerecyclede baksteen van Stonecycling. Het gebouw toont contrasterende materialen met baksteen en strekmetaal die samen een sterk verhaal vertellen. 

IJburg - industrieel gebouw - MD Flack - MD Shapes - MD Lamel - Metadecor 03

Keuzes in kleuren en patronen

Baksteen en aluminium strekmetaal hebben veel ontwerpmogelijkheden. Baksteen is beschikbaar in verschillende kleuren, texturen en legpatronen. En MD Strekmetaal hebben we bij Metadecor in diverse patronen en openingen. Door deze materialen te combineren, creëren architecten en ontwerpers gevels met unieke visuele effecten. Het resultaat is een onderscheidende gevel die opvalt.

Een goed voorbeeld hiervan is het project Kindcentrum Leeuwesteyn in Utrecht. Hierbij is MD Designperforatie is gebruikt, in plaats van MD Strekmetaal: ‘De gevelindeling kent een sterk raster van natuurlijke tinten metselwerk. We vullen de openingen afwisselend in met glas en aluminium panelen voorzien van patronen. Door de gelaagdheid, de stevige hoeken en de groene uitstraling is het nieuwe kindcentrum perfect in harmonie met het stedelijke karakter van de wijk en het aangrenzende Willem Alexanderpark.'

BDG Architecten kindcentrum Leeuwesteyn Utrecht

Duurzame en functionele oplossing

Bij Parkeergarage Wisselspoor was het doel om een centrale parkeergarage te creëren die het parkeren op één plek houdt en verbergt. De transformatie behoudt en herstelt de industriële kwaliteiten van de oude werkplaats. Eerst is een deel gesloopt in het hart van de werkplaats, waarna Continental Car Parks een betonnen parkeergarage heeft gebouwd. Parkeergarage Wisselspoor in Utrecht is bekleed met een aluminiumkleurig MD Strekmetaal in verschillende breedtes.

Tekst gaat verder onder de foto

Wisselspoor Parkeergarage MD Strekmetaal

Passen bij de identiteit van het gebied

Het project Hart van de Waalsprong illustreert de synergie tussen baksteen en aluminium in gevels. De basis van het gebouw bestaat uit een solide plint van metselwerk, die naadloos aansluit bij de bakstenen in de gevels van de omringende bebouwing. Dit creëert een harmonieus samenspel tussen traditie en moderniteit. Boven de plint is een lichte, metalen gevel gerealiseerd om te voldoen aan de ventilatie-eisen. Deze gevel is bewust ontworpen als een open constructie. Het gebruik van aluminium elementen met MD Designperforatie draagt bij aan deze openheid. De concaaf gevormde elementen bevatten perforaties en herbergen ingebouwde lichtarmaturen. Dit subtiele spel van licht en schaduw zorgt voor een dynamisch en boeiend effect. Het resultaat is een gevel die de identiteit van het gebied eert, terwijl het eigentijds en innovatief is. 

Vooraanzicht gevel Hart van de Waalsprong MD strekmetaal
Hart van de Waalsprong Nijmegen MD Designperforatie
Montage MD strekmetaal Hart van de Waalsprong
   

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email