Parkeerhuis Hart van de Waalsprong: Spelen met perspectief, licht en levend groen

April 2023 | Interview | Leestijd: 3 minuten 

Hart van de Waalsprong is een nieuwe ontwikkeling in Nijmegen, met een complexe combinatie van functies en meer dan vijfhonderd woningen. Korthtielens architecten ontwierp het Parkeerhuis en aanliggende woningen als onderdeel van de eerste fase van het masterplan van architectenbureau De Zwarte Hond. ‘Het Parkeerhuis is in het geheel een groot gebouw,' vertelt architect Mike Korth. ‘We wilden het een statig karakter geven, met een ‘wow’-effect.’ Dat effect is gerealiseerd met een uitgesproken gevelcompositie en concave elementen van MD Designperforatie, gepoedercoat in een stralende goudkleur.

Ontdekkingstocht langs de gevel

Grote ronde openingen, twee buitentrappen die aan weerszijden vanaf de entree naar het dak leiden: de symmetrische voorgevel van het Parkeerhuis nodigt uit tot verder onderzoek. ‘Wij adviseren om op het dak te parkeren en lichte boodschappen te halen, want die wandeling naar boven is gewoon heel leuk,' zegt de architect lachend. Maar ook de zijflanken en achterzijde van het pand zijn een studie waard: de architecten plaatsten ondiepe, brede woningen tegen de zijgevels en lieten de achtergevel open met een compositie van MD Lamel en levend groen. Het groen moet nog wat groeien, maar met tweehonderd nestkasten tussen de lamellen kunnen de vliegende wijkbewoners al een plekje veroveren.

Hart van de Waalsprong MD Designperforatie‘Biodiversiteit is een belangrijk onderdeel van het masterplan’, vertelt Mike. ‘Het is meegenomen in de architectuur, in het ontwerp van de plint en de gevels. Plantenbakken en nestkasten maken onderdeel uit van de compositie en daarom oogt het niet rommelig, maar juist sereen.’ Het Parkeerhuis is ook een energiehub, met fotovoltaïsche panelen op een pergola op het dak. ‘Aan de kleur van de verlichting in de gevels na zonsondergang, is te zien wat de opbrengst van de dag is geweest – variërend van groenblauw naar rood,' legt Mike uit.

 

Licht, sculpturaal en ventilerend

‘De basis van het gebouw is een plint van metselwerk, die aansluit bij de bakstenen in de gevels van de omringende bebouwing’, licht de architect toe. ‘Daarboven is een lichte, metalen gevel gemaakt. Die is open, vanwege de ventilatie-eisen. De aluminium elementen met MD Designperforatie zijn concaaf: in de ronding zijn lichtarmaturen geplaatst. Met het patroon van de perforaties – grote en kleinere ronden gaten - hebben we het perspectief van de gevel willen versterken. In het 3D-model van de gevel hebben we het patroon hierop geoptimaliseerd.’

"Hoe maak je van zo'n groot gebouw iets bijzonders? Het is aan alle kanten in het zicht, midden in een woonwijk. Met deze gevel krijgt het een statig 'wow'-effect."

 

Hart van de Waalsprong Nijmegen MD Designperforatie

Het aanzicht van de meer rigide compositie met MD Lamel aan de achterzijde van het Parkeerhuis zal in de loop van de tijd worden verzacht door het levende groen dat langs spandraden tussen de aluminium kokerprofielen wordt geleid. Zowel vanaf het maaiveld als vanaf het dak krijgen planten alle ruimte om de gevel te begroeien en begroenen. De lamellen zijn gepoedercoat in dezelfde goudkleur als de geperforeerde elementen. ‘De kleur is gekozen in aansluiting op de kozijnen van de omringende woningen’, duidt Mike. ‘Overdag oogt het gebouw lichter door reflectie van de zon op het aluminium oppervlak. In de avond is er de buitenverlichting die het goud aanlicht. Die effecten maken de gevel wel bijzonder.’

 

 

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email