KUNSTWERKEN INSPIREREN UNIEKE, ARCHITECTONISCHE PATRONEN

April 2023 | Blog | Leestijd: 2 minuten 

Boeiende reels van projecten met ons product MD Formatura tonen het proces van inspiratie tot gevelvormgeving. Door bekende schilderijen of kunstwerken te gebruiken, ontstaan prachtige pixels en patronen. Laat je inspireren door de reels van de gerenommeerde schilder Willem Voerman of de vooraanstaande ontwerper William Morris, bekend om zijn behangpatronen. Samen kunnen we nieuwe patronen creëren voor architecturale kunstwerken op gevels. Ontdek de mogelijkheden en verrijk de architectuur met unieke en inspirerende patronen.

 

METADECOR HOOFDKANTOOR

 

Inspiratie

Het wolkenlandschap in Overijssel kan betoverend zijn. Dat zag ook Willem Voerman, die eind negentiende eeuw prachtige landschappen – inclusief luchtlandschappen – schilderde.

Patroon

Bij de ontwikkeling van het hoofdkantoor van Metadecor in Kampen (aan het begin van deze eeuw) was fragment uit een schilderij van Voerman de inspiratie voor een patroon op de gevel aan de doorgaande weg N50 (de westzijde van het pand).

Pixels

De wolkenlucht uit het schilderij werd vertaald naar een patroon van pixels, de pixels kregen een maatvoering en een vorm.

MD Formatura

Duizenden vierkantjes werden in aluminium panelen geponsd en vervolgens in patroon verbogen (in verschillende richtingen en onder verschillende hoeken) om het patroon te creëren.

Metadecor hoofdkantoor, Kampen (NL)
Architect: NVDTA met Chris Kabel
Jaar van realisatie: 2010

 

WEG- & WATERHUIS HEERHUGOWAARD

 

Inspiratie

Dat water dient als inspiratiebron voor een bediencentrale voor sluizen en bruggen, dat is niet zo verwonderlijk. De eerste verdieping kreeg een ‘gordijn’ van aluminium panelen, waarbij het patroon niet alleen in het vloeit, maar ook met een ronding de hoek om.

Patroon

De stromen van mensen, vervoersmiddelen en water zijn vertaald in een verdiepinghoog patroon van enorme, grillige waterdruppels, die zijn samengesteld uit pixels met de vorm van … waterdruppels.

Pixels

Alle panelen hebben patroon van ovaalvormige elementen, die uit de aluminium platen zijn geponsd. De grootte van de pixels – de transparantie van de panelen – garandeert zonwering, maar geeft nog steeds een prachtig uitzicht van binnen naar buiten.

MD Formatura

Het gevelpatroon komt tot stand door de manipulatie van de ovale elementjes in de panelen: met de richting en de hoek van de vervorming. De breking van het licht op de panelen zorgt voor de beleving van het patroon.

Weg & Waterhuis Heerhugowaard (NL)
Architect: Finishing Dutch Retail Design
Jaar van realisatie: 2018

 

PLANTSOEN LEIDEN

 

Inspiratie

Bij de uitbreiding van een 19e-eeuwse villa aan het Plantsoen in Leiden is gekeken naar referenties uit de tijd waarin het pand is ontworpen. William Morris was toen een vooraanstaand ontwerper van behangpatronen met organische motieven.

Patroon

Een patroon van Morris is vertaald naar een geometrie die is getransponeerd op verschillende elementen van aluminium plaat van 3 mm: de gevel, de overstekken, de balustrades, de kaders rond de kozijnen. Hierbij zijn referenties gemaakt naar de ornamentiek van omringende villa’s.

Pixels

De geometrie met ‘bladeren’ is met lasers in het aluminium gezet, waarbij een patroon met open, gesloten en gebogen elementen is bedacht.

MD Formatura

Gebogen elementen, rechte elementen, elementen die elkaar overlappen: allen zijn ze in de vorm en het ritme van het oorspronkelijke behang gedetailleerd. De bronskleurige anodisatie van het aluminium draagt bij aan de klassieke uitstraling.

Uitbreiding en renovatie villa Plantsoen Leiden (NL)
Architect: VVKH Architecten
Jaar van realisatie: 2018

 

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email