18-oktober-2022

Metadecor verkent de Golfregio

In september jongstleden maakte Metadecor onderdeel uit van een Verkennende Handelsmissie van RVO en de Nederlandse overheid aan de Golfregio met onder andere participatie aan de energiebeurs WETEX in Dubai. Op de Netherlands Lounge presenteerde Metadecor zich met vijftien andere Nederlandse bedrijven. Met de ambassade in Riyadh en het consulaat in Dubai werd samengewerkt om het lokale netwerk te vergroten.

 

Het thema ‘Gebouwgebonden zonne-energie en energie-efficiënte systemen’ stond centraal tijdens de handelsmissie én de beurs WETEX. De aanvliegroute daarvan in bouwprojecten is in het Midden-Oosten compleet anders dan in Europa. Niet alleen omdat het klimaat beduidend warmer én zonniger is (wat in het voordeel van zonne-energie zou moeten spreken), maar ook omdat energiegebruik en energie-efficiëntie (zeker in Dubai) geen primaire ontwerpcriteria zijn.

Energie is geen ontwerpcriterium
Energie is er in overvloed en de kosten ervan zijn heel laag. Bovendien heeft de DEWA (Dubai Energy & Water Authority) de touwtjes stevig in handen en is het lastig om – ook als bedrijf met een eigen pand – een gezond verdienmodel voor zonne-energie op te tuigen. Het lokale energienetwerk is er op gericht uit te delen, niet zozeer om energie (pieken in de zonne-energieproductie) op te vangen.  

Gefilterd daglicht
De projecten (en verhalen daarover) van Metadecor werden goed ontvangen – op de beurs WETEX en tijdens ontmoetingen die door het consulaat werden georganiseerd. Niet alleen de mooie goudkleurig geanodiseerde samples van MD Formatura (met Arabisch patroon) die mee waren genomen “deden” het goed. Zonwering is wel een hot item: als het dan niet is vanwege de energiebesparing, dan wel vanwege het gefilterd daglicht en daarmee de functionaliteit van de achterliggende ruimte.

Onderhoud in de woestijn
Stof en zand – in overvloed in de regio – zorgt voor hoge onderhoudskosten aan de overwegend glazen gevelpuien. Met dubbele facades – een open voorzetgevel van geperforeerde panelen bijvoorbeeld – wordt het glas minder snel vies en is het bovendien eenvoudiger te reinigen (wanneer de ruimte tussen glas en voorzetgevel toegankelijk wordt gemaakt).

Goed voorbeeld…
Met waardevolle indrukken van steden als Riyadh en Dubai en een flink aantal bijzondere ontmoetingen, was de verkennende missie wat Metadecor betreft geslaagd. Met al één project in de regio – Raqtan Headquarters in Dammam, Saudi-Arabië – kunnen we al iets laten zien van wat onze producten kunnen bijdragen aan de architectuur en de energie-efficiëntie. We hopen dat een volgend project snel volgt en we ook in het Midden-Oosten een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het verfraaien en verduurzamen van zich snel ontwikkelende steden!

MD Formatura sample Metadecor Dubai

MD Designperforatie gevel Metadecor Dubai

Zonwering MD Lamel Metadecor Dubai

MD Designperforatie gevel Metadecor Dubai