Het Plantsoen in Leiden MD Formatura
   

Een ode aan de 19e eeuw in het stadscentrum van Leiden

Mei 2023 | Blog | Leestijd: 2 minuten 

Plantenmotieven uit de 19e eeuw zijn de inspiratie voor dit indrukwekkende gebouw in Leiden. William Morris was een belangrijke ontwerper en utopisch denker van Engeland in de 19e eeuw. En laat dat nu net dezelfde periode zijn als waar deze Leidse villa uit stamt (1875). VVKH architecten putte inspiratie uit de werken van Morris en ontwierp dit complex van zes appartementen op de kop van het Plantsoen in Leiden.

Metadecor realiseerde de visie van de architect met bronskleurige, aluminium MD Formatura panelen met een bladmotief. Een eerbetoon aan het historische karakter van de gebouwen en de 19e-eeuwse architectuur.

Aluminium gevelbekleding Metadecor Kampen

Weerbestendige deken

MD Formatura is een patroon waarbij de figuren in de panelen op de gevel kunnen worden gedraaid. De bladvormige onderdelen in deze gevel staan zo dat er een schaduwwerking ontstaat en het pand er op elk uur van de dag anders uitziet. Deze deken van blaadjes op de gevel van Het Plantsoen is geanodiseerd, waardoor de corrosieweerstand hoger wordt. Het materiaal blijft dus langer mooi. Nu, vijf jaar na de bouw, staat de gevel nog elke dag te schitteren.

De MD Formatura panelen zijn op een hulpconstructie geschroefd met het MD Mezzo bevestigingssysteem. Op de muur plaatste Metadecor beugels met doorlopende T-profielen. Door de dubbele zetting zijn de bevestigingsmiddelen niet zichtbaar.

Plantsoen Leiden MD Formatura

Functionele gevel

De gevel is esthetisch en functioneel. De panelen zijn waterafstotend, onderhoudsvriendelijk en duurzaam. Het materiaal kan tegen blootstelling aan zon, vocht en sneeuw zonder te vervagen of verslechteren. De oppervlakte van de panelen gaat het groeien van algen en andere organismen tegen, waardoor de gevel schoon blijft.

Het Plantsoen is een mooi voorbeeld van moderne architectuur met een historisch randje. MD Formatura van Metadecor is een belangrijk onderdeel van de architectuur. Ons innovatieve product MD Formatura zorgt voor een uniek ontwerp dat goed in de omgeving past.

 

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email