12-december-2022

Alles goud dat er blinkt?

In de eerste week van november vond de uitreiking van de ARC Awards plaats in het nieuwe Haagse cultuurpaleis Amare. Met een boeiend gezelschap beleefden we een avond vol architectuur, lofzang, muziek en interessante gesprekken over het vakgebied. En natuurlijk keken we regelmatig omhoog: naar de ‘gouden’ plafonds van MD Strekmetaal en MD Designperforatie.

MD Designperforatie

Aan tafel dertig – alsof we op de achterbank zaten van het schoolreisje, omschreef één van onze gasten het – was het een feest tijdens de uitreiking van de ARC Awards door vakmedium De Architect. Met architecten van Space Encounters (woningen Wisselspoor, gezondheidscentrum Buiksloterham), Benthem Crouwel, Colaris Architects, Airshade, NVDTA (hoofdkantoor Metadecor) en de ontwikkelaar van het project aan de Piekstraat waren de discussies heftig en vermakelijk.

We waren onder de indruk van het verhaal van Petra Blaisse, die de ARC22 Oeuvre Award kreeg. Ook de inleiding van juryvoorzitter Lyongo Juliana, voorafgaand aan de uitreiking van de ARC22 Architectuur Award, maakte veel los. Hij pleitte voor een meer inclusieve, meer diverse bouwwereld waarin mensen elkaar benaderen met respect en een open blik. Dat verhaal maakte minstens zoveel los als de mooie projecten die we die avond op het scherm voorbij zagen komen. We bewegen ons in een boeiende wereld, maar op veel punten kan de bouwindustrie nog flinke stappen zetten.