Glimmende gevels in Utrecht

Juli 2022 | Interview | Leestijd: 5 minuten 

Omdat ze in 2017 The Next Step Award van de BNA (Branchevereniging van Nederlandse Architecten) wonnen, kreeg het nog jonge bureau Space Encounters de mogelijkheid om acht percelen te ontwerpen in de eerste fase van het project Wisselspoor in Utrecht. Gijs Baks, architect en medeoprichter van Space Encounters, vertelt hoe ze met bijzondere aluminium gevels binnen het masterplan “op het randje hebben gekleurd”.

In opdracht van ontwikkelaar Synchroon en binnen het masterplan van architectenbureau Studioninedots en Delva Landscape Architecture | Urbanism, zocht Space Encounters voor de gevels van ‘hun’ percelen naar “verrassing en verwondering, maar wel aansluitend op de gewenste structuur van het masterplan”. Aan het woord is Gijs Baks, die namens Space Encounters samen met Metadecor werkte aan de uitvoering van een aantal van die gevels.  
“Ik heb ze inderdaad ‘shiny projects’ genoemd”, lacht Gijs. Hij refereert aan een fotoreeks die hij plaatste op social media, nadat hij recent een fietstocht maakte door het projectgebied van Wisselspoor. “Het valt echt op, het aluminium tussen het metselwerk en de betegelde gevels”, zo vertelt hij enthousiast. Van de acht percelen die Space Encounters mocht invullen in de eerste fase van Wisselspoor, kregen twee blokjes met woningen een aluminium huid. “Aluminium stond niet in het masterplan – we hebben de randjes opgezocht binnen het plan”, stelt Gijs. Als winnaar van een prijs voor jonge architecten was enige opstandigheid het bureau niet vreemd.

“Aluminium stond niet in het masterplan – we hebben de randjes opgezocht”

 

metadecor wisselspoor MD Flack
metadecor wisselspoor MD Flack
Metadecor Wisselspoor

Grote vensters, speels aluminium

Voor alle woningen had het bureau een belangrijk uitgangspunt: de connectie van de woonruimte met de publieke ruimte. De architect: “De architectuur van de gevels is een antwoord op de ruimtelijke keuze om een verbinding te maken tussen de leefruimte en de straat. Daarom hebben we grote vensters aan de straatzijde gemaakt en de bewoners de keuze gegeven of ze aan de voorzijde of aan de achterzijde hun keuken willen plaatsen.”

De architecten kozen voor tegels, metselwerk en aluminium voor de invulling van hun percelen. “Om de ontwikkelaar het vertrouwen te geven in een aluminium gevel, zijn we op bezoek gegaan bij een eerder project met een stoere gevel van golfplaat, Rebel House. Daarna kregen we groen licht.” Metadecor werkte mee aan de uitwerking van twee deelprojecten van Space Encounters: een gevel met vlakke plaatdelen en drie woonhuizen naast elkaar met een holle - concave – gevel van golfplaat. Beide projecten laten aluminium gevels zien met een – letterlijke - draai.

“Het is een vlakke gevel die niet vlak is. Prachtig uitgevoerd.”

 

Spiegelend en concaaf

De vlakke gevel van twee naast elkaar gelegen woningen is bekleed met MD Flack. Aan de straatzijde kregen de kozijnen een verbijzondering: door ze schuin te plaatsen ontstond aan één zijde een diepe negge die is bekleed met glanzend – spiegelend – roestvast staal. “Prachtig uitgevoerd”, stelt Gijs. “Het is een vlakke gevel die niet vlak is. Je gaat de ruimte vanaf de straat echt op een andere manier beleven.”

Drie naast elkaar gelegen woningen kregen een holle gevel over de volledige hoogte. “De concave gevel omarmt de publieke ruimte: het brengt de woning en de straat intensief tot elkaar”, stelt de architect. Met het stoere aluminium geeft dit rijtje ook een knipoog naar de parkeergarage ertegenover, waar een gordijn van holle golven met strekmetaal boven de klassieke gevel van de Bovenbouwwerkplaats van Wisselspoor uittorent (zie ook het project Parkeergarage Wisselspoor op de site van Metadecor). “Het is geen bewuste referentie”, vertelt Gijs. “We wilden deze gevel nog robuuster maken, om te contrasteren met de omliggende projecten die wat groter in schaal zijn.” Ja, het aluminium valt zeker op in deze eerste fase van Wisselspoor. Op een glimmende en – in vorm en detaillering – verrassende manier.

excursie route wisselspoor

Voor 8 september organiseert Metadecor een mini-excursie naar het plangebied Wisselspoor in Utrecht. Start is om 16:00 uur bij de exit van de parkeergarage. Ga ook mee en hoor meer over deze en andere aluminium gevels en gevelelementen in deze bijzondere stadsontwikkeling. Aanmelden kan bij ckruit@metadecor.eu

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email