Vogelkasten achter de gevel van Metadecor

November 2021 │ Blog │ Leestijd: 3 minuten

Vogels bevinden zich in een omgeving dat voedsel biedt, dat nestgelegenheid en veiligheid geeft in de vorm van schuil- en vluchtplaatsen. En met onze steeds groter wordende steden zou je misschien denken dat er genoeg plek is voor stadsvogels. Maar niets is minder waar.

Steeds minder plek voor vogels in een stad, de oplossing: vogelkasten
Huizen zijn tegenwoordig goed geïsoleerd en afgewerkt waardoor deze ‘schuil- en vluchtplaatsen’ voor vogels steeds minder plaatsvinden. Metadecor heeft daarom iets bedacht om vogels een plek te geven: vogelkasten achter de gevel. Dit proces is in werking gezet. Zo zijn er achter de Metadecor gevel bij het Moxy Hotel in Utrecht vogelkasten geplaatst. Hier komt voornamelijk de huismus en gierzwaluw op af.

Natuurvriendelijke maatregelen bij de vogelkasten bij het Moxy hotel in Utrecht
Er zijn een aantal natuurvriendelijke maatregelen toegepast bij de ontwikkeling van deze vogelkasten achter de gevel. Bij de goedkeuring van het bestemmingsplan in de gemeenteraad is een motie van GroenLinks aangenomen waar de ontwikkelaar binnen het plan natuurvriendelijke maatregelen moest integreren. Zo is een voorstel gedaan om een maatwerk vogelkast van verduurzaamd hout te ontwerpen, die achter de vooruitstekende cassettes van de kopgevel geplaatst werd. Belangrijk was ook dat de vogelkast toegankelijk was door openingen bovenin beide zijflenzen van de cassettes. Hotelgasten kunnen de vogels helaas niet bekijken, omdat ze achter de gevel zitten.

Wil je vogels weren in je gevel?
Opdrachtgevers en gebouweigenaren zijn bij het zien van een open gevel zoals bij MD Designperforatie en MD Formatura soms bang voor vogelnesten achter de panelen. Wil je juist géén vogels in je gevel?

 • Zorg er dan voor dat de gaten in je gevel niet groter zijn dan 2,5 cm. Dit is onderzocht bij de gevel van het project kunstenpand, lees hier het blog
 • Probeer de gevel aan de randen af te sluiten zodat er geen vogels invliegen die er daarna niet meer uit kunnen 

Moxy Hotel Utrecht MD Flack gevelbekleding

Zes tips bij het ontwerpen van vogelkasten in de gevel:

 • Zorg ervoor dat je weerbestendig hout gebruikt, zoals eiken of beuken en verf de  vogelkast niet.
 • Hang het huisje minimaal 1,5 meter boven de grond
 • Hang de kast op aan de noordoostkant, i.v.m. wind
 • Hang de vogelkast op een rustige plek
 • Zorg ervoor dat er geen spijkers aan de binnenkant van de kast zitten
 • De grootte van de vliegopening en de afmetingen van het vogelhuisje zijn  bepalend  voor de vogelsoort die je aantrekt
  - 25 – 28 mm: kleine mezen, zoals de pimpelmees en zwarte mees
  - 32 – 35 mm: koolmees, kuifmees, boomklever, bonte vliegenvanger, huismus, ringmus en gekraagde roodstaart
  - 45 mm: spreeuw en grote bonte specht

Enthousiast geworden? En wil je zelf je eigen vogelhuisje bouwen? Kijk voor meer informatie op de website van de Vogelbescherming voor leuke tips.

Tips Vogelbescherming

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email