SCHITTEREN MET SCHADUW

Mei 2018 │ Blog │ Leestijd: 2 minuten

Dat de zon veel schijnt in Saoedi-Arabië zal geen geheim zijn. Met slimme oplossingen kun je het voor de gebruikers van een gebouw in dit woestijnland toch aangenaam maken. En dat gaat verder dan de airco volop te laten draaien.

Wat hieraan vooraf ging

In onze vorige blog schreven we al hoe de Saoedische producent Raqtan en architect Rempt van der Donk ons hebben betrokken bij een uniek project in Saoedi-Arabië. Voor het nieuwe gebouw van Raqtan in Dammam zetten we samen een groots project neer. Naast een gevel van MD Strekmetaal, realiseren we ook de patio met MD Formatura panelen en een 12 meter hoge palm. Hoe dat in z’n werk gaat, lees je in deze blog.

Dadelpalm als inspiratie

Wuivende palmbomen in de warme zon. Als je denkt aan tropische temperaturen, dan is de associatie met een palmboom snel gemaakt. Voor het Raqtan project bood de dadelvariant van deze plantensoort inspiratie voor een uniek MD Formatura patroon. Hiervoor hebben we een mock-up gemaakt waar dadelvormen uit zijn gesneden. Door de omzetting in verschillende richtingen ontstaan palmbladeren. Net als bij een echte palm, zorgt het ‘bladerdek’ van de MD Formatura panelen voor schaduw op de vloer en wanden in de patio.

Formatura_blog_Raqtan1

Stalen evenknie

De patio wordt daarnaast bijna letterlijk en figuurlijk een oase met een palmboom die gemaakt is van een staalconstructie. Met een lengte van 12 meter wordt dit exemplaar ongeveer net zo groot als zijn natuurlijke evenknieën. Bij een project van dit formaat is het cliché meten is weten zeker van toepassing. Daarom wordt de boom eerst in Nederland op de kop opgebouwd. De afzonderlijke stukken worden daarna voorzien van een witte poedercoating en vervolgens opgestuurd naar Saoedi-Arabië.

Natte voeten

Op de eindbestemming bouwen de monteurs de boom weer op. En zelfs daar houdt de vergelijking met echte planten niet op. De tuinliefhebbers onder ons weten het: er zijn behoorlijk wat vaste planten die een voorkeur hebben voor een vochtige grond. Deze boom van staal krijgt letterlijk natte voeten, omdat hij in een zwembad wordt geplaatst. Bovendien worden hierbij Nederlandse en Saoedische details bij elkaar gebracht. Op de zwembadtegels komt een speciale print van een Ghutra patroon in Delfts blauw.

Formatura_blog_Raqtan2

Zuinigheid voorop

Energiezuinig bouwen neemt ook buiten de landsgrenzen een vogelvlucht. Daarom wordt bij het project voor Raqtan een nagenoeg energieneutraal pand neergezet. Hiervoor komen er zonnepanelen en warmtepompen op het dak en wordt het regenwater dat er valt verzameld voor koeling. Bovendien krijgt het gebouw rondom Triple A glas. Ofwel: een zuinige combinatie met het MD Strekmetaal en MD Formatura.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Altijd de nieuwste blogs in je mail?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Zo kun je inspiratie opdoen vanuit je luie stoel. In ons privacy statement lees je hoe wij omgaan met gebruikersgegevens.

Schrijf je in