MD Formatura gevel bij Raqtan in Saoedi-Arabië
   

VIA EDE NAAR EINDELOZE ZANDVLAKTES

April 2018 │ Project │ Leestijd: 2 minuten

Een Saoedische producent van food equipment is op zakenreis in Nederland. Hij heeft de trein naar Schiphol gemist en via de A12 bij Ede probeert hij alsnog op tijd op het vliegveld te komen. De bedrijfspanden langs de snelweg razen voorbij, als zijn oog plotseling valt op het pand van Toyota Material Handling Nederland. “Zo’n strekmetalen gevel wil ik ook voor mijn nieuwe pand,” denkt hij. Hij achterhaalt vervolgens dat Rempt van der Donk de architect van het gebouw is. Dit is het begin van een bijzondere samenwerking.

De Saoediër is de directeur van Raqtan, een leverancier van complete restaurantoplossingen in heel Saoedi-Arabië en de aangrenzende Perzische Golfstaten. Dit doen ze voor verschillende opdrachtgevers, van ontwerp tot en met oplevering en aftersales service. Voor het nieuwe gebouw in Dammam wil hij iets groots en nieuws neerzetten met een hoge mate van afwerking en duurzaamheid. Het is juist het afwerkingsniveau en de simpele architectuur van het Toyota-project waar hij zo gecharmeerd van is.

Voorkeur voor MD Strekmetaal

Door het contact met Rempt van der Donk architecten en de wens voor strekmetaal als gevelafwerking is de link naar Metadecor gelegd. Een strekmetalen voorzetgevel voor het glazen kantoor wordt het uitgangspunt. Het pand staat overdag in de volle zon en MD Strekmetaal zorgt ervoor dat de zon buiten wordt gehouden, zonder op lichtinval en zicht in te leveren. Voor het patroon heeft de architect het beste van drie werelden met elkaar gecombineerd: zonwering, lichtdoorlaatbaarheid en esthetiek. Hierdoor is er een speciaal type patroon ontstaan.

Raqtan_Render2

Een winderige uitdaging

Voor ons betekende de gevel van MD Strekmetaal een uitdaging vanwege de extreme temperaturen, hoge UV-kracht en de shamal, een sterke wind die de Golfstaten dagenlang kan teisteren.

Aan de gevel worden chroomkleurige panelen gemonteerd. De panelen krijgen hiervoor een speciale duurzame klasse 2 coating dat de kleurechtheid waarborgt. Daarnaast hebben we bij de engineering rekening gehouden met een looprooster achter het materiaal. Zo kunnen schoonmakers nog steeds makkelijk bij de ramen om het stuifzand te verwijderen. Opmerkelijk detail is dat dit in woestijnlanden niet met water gebeurt, maar met perslucht. Tot slot testten we met een windturbine welke dikte MD Strekmetaal het beste geschikt zou zijn voor de winderige weersomstandigheden. Een stabiele constructie is natuurlijk het einddoel hiervan.

Lees ook deel 2

Van de buitenkant van het pand nemen we je graag mee naar het interieur. Want ook daar wordt een sterk staaltje Dutch Design neergezet. Je lees er meer over in deel 2 van deze serie.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Altijd de nieuwste blogs in je mail?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Zo kun je inspiratie opdoen vanuit je luie stoel. In ons privacy statement lees je hoe wij omgaan met gebruikersgegevens.

Schrijf je in