Betoverende gevels: een reis door de kleurrijke architectuur van Lissabon

September 2023 | Blog | Geschreven door: Nafthali van der Toorn | Leestijd: 3 minuten 

Na een heerlijke vakantie ben ik weer terug aan het werk. Maar wat me steeds weer opvalt als ik over mijn reisavonturen vertel, zijn de kleurrijke gevels die me betoverden. Bij aankomst in het prachtige Lissabon zag ik van veraf al een spektakel van kleuren die aan de horizon in elkaar overvloeiden. Maar hoe dichterbij ik kwam, hoe meer ik ontdekte. Elke gevel had een ander patroon en sommige hadden zelfs een betoverend reliëf als je ze aanraakte. De tegels waren kunstwerken op zich, beschilderd met schitterende, helder blauwe kleuren. Van dichtbij bewonderde ik elk detail, maar van een afstand vertelden ze samen een verhaal. Geen wonder dat ik elke gevel keer op keer van dichtbij tot ver weg wilde bekijken. Het was alsof de stad zelf een kunstgalerij was en ik kon er geen genoeg van krijgen!

Een bezoek aan het Paviljoen van Portugal is als een reis door de moderne kunst van tegelontwerp. Dit architectonische meesterwerk, ontworpen door Siza Vieira voor de Wereldtentoonstelling van 1998, heeft diepe nissen die de gevel vormen. Als je langzaam nadert werpt de hoge zon prachtige schaduwen in deze nissen, waardoor de dieptewerking in de gevel nog indrukwekkender wordt. De uitstekende delen van de gevel zijn bekleed met natuursteen, maar het vlakke plafond is betegeld met kleine, vierkante tegels in een diepe, metallic groene kleur.

Wanneer je dichterbij komt lijkt het imposante gebouw te verdwijnen in vriendelijke, uitnodigende ruimtes waar je de koelte kunt opzoeken in de schaduw en nog steeds kunt genieten van het prachtige uitzicht. De tegels, elk ongeveer 100x100mm groot, vormen een herkenbare schaal van dichtbij, maar van een afstand lijkt het alsof ze samensmelten tot een prachtig, contrasterend groen vlak met een reliëf van verschillende tinten groen. Dankzij de combinatie van schaduw en het felle zonlicht weerspiegelen de tegels een parelachtige glans, waardoor het Paviljoen van Portugal een betoverende en tijdloze schoonheid heeft.

Een magische symfonie van licht en schaduw

Langs de oevers van de Taag maakten we een onvergetelijke wandeling. Eerst ontwaarden we de indrukwekkende Torre de Belém, een verdedigingstoren die de tand des tijds heeft doorstaan. Vlak daarnaast trok het imposante Padrão dos Descobrimentos onze aandacht, een monument aan de Portugese ontdekkingsreizigers van vervlogen tijden. Terwijl we verder liepen, doemde als een architectonische golf uit het landschap het museum MAAT op, een meesterwerk ontworpen door de Britse architect Amanda Levete. De zon verschuilde zich achter dit futuristische gebouw en de hemel was helderblauw als de zee. Het golvende silhouet van het museum weerspiegelde zich poëtisch in de kalme wateren van de Taag.

Achtergrondmuziek werd verzorgd door een rode brug, die als een kunstzinnige scharnier beide oevers met elkaar verbond. Dichterbij gekomen ontdekten we dat de gevel van het recente MAAT-gebouw volledig bedekt was met keramische panelen. Deze panelen vormden een fascinerend patroon van uitgerekte driehoeken met verschillende hoogtes, wat van dichtbij leek op een driedimensionaal kunstwerk. De reflectie van het zonlicht op de gevel creëerde een magische symfonie van licht en schaduw, waardoor het gebouw een organische uitstraling kreeg die naadloos paste bij zijn unieke vorm. Deze witte tegels, bedekt met een glazuurlaag, nodigden uit tot aanraken en gaven het gebouw een bijna aaibare textuur. Hier in Lissabon, waar oud en nieuw harmonieus samensmelten tot in de kleinste details, werd de schoonheid van dit moderne meesterwerk onmiskenbaar.

Een inspirerende reis langs de Portugese gevels opent een wereld vol kleuren, texturen, reliëf, vormen en details. Oude en nieuwe gebouwen met deze betoverende gevelafwerkingen prikkelen onze verbeelding en laten ons nadenken over de kunst van gevelontwerp. Het brengt ons tot een schets, een concept om te laten zien hoe een patroon en gevelafwerking tot stand komen.

Portugese tegels en MD Formatura

Hier is een eerste schets van een MD Formatura patroon, geïnspireerd door een willekeurige Portugese tegel in het straatbeeld. Met kennis van hoe zon- en daglicht de gevel beïnvloeden, hebben we enkele delen van het patroon omgekeerd om een boeiende textuur in de gevel te creëren. Dit geeft elk dagdeel een nieuw perspectief.

Geïnspireerd door de kleurrijke afwerkingen van de Portugese gevels hebben we dit ontwerp in een blauwtint gecreëerd. Het voordeel van MD Formatura is dat het patroon naadloos kan worden gecombineerd met tegels. We kunnen dichte vlakken met tegels maken en MD Formatura met een afgeleid patroon gebruiken voor ramen of open gevels. Hierdoor sluit het blauw aan bij de kleuren van de tegels, terwijl het ontwerp zo wordt vormgegeven dat het zonlicht optimaal wordt geweerd zonder het daglicht volledig uit te sluiten. Van binnen naar buiten kijken blijft goed mogelijk.

Als deze blog je ideeën geeft en je enthousiast bent om samen een MD Formatura-patroon te ontwikkelen, laat het ons weten. Wij staan klaar om samen met jou een uniek en spraakmakend gevelontwerp te creëren, net als in het betoverende Lissabon!

Portugese tegel MD Formatura patroon

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email