Nieuwe aanwinst voor Rotterdamse skyline: The Terraced Tower

Architect: OZ Architect│ Opdrachtgever: Provast│Gerealiseerd in: 2022

Beelden: Aiste Rakauskaite, Woningperspectief 

Product: MD Flack
Materiaal: Aluminium composiet beplating
Type: Geanodiseerd in de kleur C33 (brons)
Hoeveelheid: 3.350 m²

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

The Terraced Tower heeft 360 appartementen
De Terraced Tower zit aan de Boompjes direct aan de Maas. Het gaat om een oppervlakte van 26.000 m waarbij  360 appartementen in het complex. De appartementen variëren in oppervlakte van 55m2 tot 136m2. Een deel van de appartementen wordt verhuurd, waarbij de rest is verkocht. 

Gelijkenissen met het oude kantoorgebouw van Bakker, dat er eerder stond
Al in de eerste ontwerpfase ontstond het idee om de buitenkant van het gebouw op een unieke doch ingetogen wijze te weergeven. Er is niets voor niets gekozen voor een moderne architectuurkeuze, die refereert naar een kantoorgebouw uit 1965 van Herman D. Bakker die er al stond. Het oorspronkelijke plan was om het pand van Bakker als onderbouw te laten fungeren en daarbovenop de nieuwbouw te realiseren.  Het idee was een soort piramidemodel, een constructie bovenop Bakkers lange en ondiepe ‘basis’, die zou uitmonden in de vorm van een toren. Echter, dit bleek technisch te uitdagend. In het definitieve ontwerp werd het idee van een piramide geschrapt, maar het idee om een ring van buitenruimte te creëren rond de appartementen bleef.

Iconische stapeling van vloeren
Het gebouw heeft een architectuur die heel goed past bij de stad. Er is gekozen voor een iconische stapeling van vloeren met daartussen glazen gevels. Het weergeeft een hoge kwaliteit aan appartementen, met mooie dakterrassen op de schuine zijden. Het lage deel van het gebouw verwijst in beeld en vorm naar het jonge naoorlogse verleden van de stad dat nu snel verdwijnt. Sommige mensen herkennen misschien de contour van het oude kantoorgebouw van Bakker in de onderste laag van de woontoren.

MD Flack en Brons geanodiseerd aluminium
Er is gekozen voor MD Flack als gevelbekleding en voor Aluminum composiet beplating omdat de Architecten van OZ een plaat wilden die zo groot mogelijk kon zijn (van vloer tot plafond) en in de kleur en uitvoering van de kozijnen. Daarom is er gekozen voor de kleur brons geanodiseerd aluminium. 

Anodiseren is de benaming voor een behandelmethode van aluminium waarbij een elektrochemisch proces gebruikt wordt om een oxidelaag te vormen op het materiaal waardoor de oxidehuid een beschermende laag krijgt op het aluminium.  Door het behandelproces ontstaat een harde, slijtvaste laag die een hogere corrosieweerstand oplevert, waardoor het materiaal langer mooi blijft. Daarnaast geeft het het materiaal kleur. Bijzonder is dat bij het anodiseren geen extra laag aangebracht wordt op het aluminium. 

Terraced Tower Rotterdam aanwinst voor de stad
Redenen om te genieten van het leven op deze centrale locatie zijn het uitzicht over de stad en de rivier maar ook de voorzieningen op de begane grond zoals een restaurant en de fitness ruimte. Niet alleen de bewoners zullen genieten van dit gebouw, het is namelijk ook een nieuwe aanwinst voor de skyline van Rotterdam.