Designcenter pakhuis Santos MD Designperforatie
   

NEDERLANDS FOTOMUSEUM PAKHUIS SANTOS IN ROTTERDAM

Architect: Renner Hainke Wirth Zirn Architekten & WDJArchitecten | Opdrachtgever: Burgy Bouwbedrijf
Beelden: Renner Hainke Wirth Zirn Architekten & WDJArchitecten | Realisatie: 2023

Product: MD Designperforatie
Materiaal: Aluminium
Type: MD DE140
Hoeveelheid: 2.192 m²

Uitvoering:
MD Designperforatie panelen worden als prefab-elementen geleverd op de bouwplaats. Om deze gevel te bevestigen, maken we gebruik van twee typen bevestigingssystemen: het MD Verti systeem en het MD Resto systeem. Onze assemblage voorziet frames met een breedte van 2,4 meter en de hoogte gelijk aan de gevelhoogte, tot 8,5 meter. Deze panelen worden bevestigd aan de frames met behulp van ons bevestigingssysteem DEV111. 

Op de bouwplaats worden montagesteunen geplaatst aan de stalen achterconstructie, waarna de gevel- en dakframes inclusief de panelen gemakkelijk en snel kunnen worden gehesen en opgehangen. Op deze manier kunnen we op de bouwplaats efficiënt en veilig werken. Bovendien kunnen we grotendeels de kwaliteit van ons product waarborgen voordat het naar de bouwplaats gaat. Dankzij de Metadecor element systemen kunnen we hoogwaardige en opvallende gevels realiseren, zelfs op uitdagende locaties.

Oppervlaktebehandeling en kleur:
Anodiseren 20 µm, VB6 A20 AluGold 01 (Champagne)

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Transformatie van een Rijksmonument

Pakhuis Santos is oorspronkelijk gebouwd als opslagplaats voor Braziliaanse koffie en heeft de status van Rijksmonument. Dit historische gebouw uit 1903 wordt getransformeerd tot het Nederlandse Fotomuseum. De architecten Renner Hainke Wirth Zirn Architekten, Hamburg en WDJArchitecten, Rotterdam maken het ontwerp voor deze herontwikkeling. Boven op het dak van het pakhuis komt een optopping die door Metadecor wordt bekleed met champagne-kleurig, aluminium MD Designperforatie.

Designcenter pakhuis Santos MD Designperforatie

Spectaculaire, zwevende 'kroon'

In eerste instantie zou het Duitse designwarenhuis Stilwerk intrekken in dit prachtige pand, maar inmiddels heeft het Nederlands Fotomuseum het pand overgenomen, en zal deze zich vestigen in pakhuis Santos. Volgens het Nederlandse Fotomuseum is er ruimte voor meerdere tentoonstellingsruimtes, voor educatie, voor een ruim gesorteerde fotoboekwinkel en bibliotheek, een museumcafé op de begane grond en een restaurant op de zesde verdieping.

Designcenter pakhuis Santos MD Designperforatie

Functionele gevel

Het ontwerp van de perforatie en de panelen wordt parametrisch vormgegeven door Metadecor, waardoor een vlak paneel een dynamische textuur verbeeld. Achter de gevel wordt veel glas toegepast. Zo biedt het pakhuis een prachtig uitzicht over de skyline van Rotterdam. In het ontwerp van de gevel is rekening gehouden met privacy en zonwering, wat bijdraagt aan de klimaatbeheersing in het gebouw. Door de afstand tussen het glas en de MD Designperforatie gevel, ontstaat een luchtstroom die warme lucht afvoert. Natuurlijke ventilatie dus.

Inspiratie

inspiratie

 

Pixel

 

Patroon 

In dit project is verwerkt