PARKEERGARAGE BINNENDOK AMSTERDAM

Architect: heren 5  | Opdrachtgever: Continental Car Parks
Realisatie in: 2023

Product: MD Strekmetaal
Type: MD Airport (S), MD Gate (M), MD Coliseum (L), MD Delta (XL)
Hoeveelheid: 1.988 m2
Oppervlaktebehandeling: Anodiseren 20 µm, Code VB6 A20
Materiaal: Aluminium 2 mm

Product: MD Flack
Type: MD FL120
Hoeveelheid: 2.290 m2
Oppervlaktebehandeling: Anodiseren 20 µm, Code VB6 A20
Materiaal: Aluminium 2 mm

Product: MD Mosaik
Type: Stalen roosters, maas 99,9x33,3, staven 30x2 met randstaaf 30x5mm. De vulstaven worden onder een hoek van 30 graden geplaatst.
Hoeveelheid: 379 m2
Oppervlaktebehandeling: Thermisch verzinken conform NEN-EN-ISO 1461 en Poedercoaten 1-Laags 80 µm Ral 7003 Mosgrijs
Materiaal: Staal 2 mm

 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

De NDSM-werf in Amsterdam was ooit de grootste scheepswerf ter wereld: hier voert een industriële sfeer de boventoon. Niet zo gek dus, dat de architecten van heren 5 ervoor kozen om het industriële karakter terug te laten komen in de gevel van de parkeergarage van het project BinnenDok. De combinatie van baksteen, betonsteen, glas en MD Strekmetaal zorgt voor een heldere structuur en plasticiteit in de gevel. Het project is op dit moment in uitvoering, met een beoogde oplevering eind 2023.

Letten op de details

Van een afstand lijkt de parkeergelegenheid op het winkelcomplex van BinnenDok een massief blok van steen en metaal. Maar wie dichterbij komt, ziet al snel de bijzondere details van het ontwerp: een ronding van een hoek, een beloopbaar balkon en de transparantie van het gebouw. De gevelpanelen met verschillende typen MD Strekmetaal geven een speels effect. De stabiliteitskruisen van de stalen draagconstructie is zichtbaar door het strekmetaal heen. De openstaande panelen – vormgegeven als louvres – doorbreken de continuïteit van het vlakke strekmetaal.

 

Strekmetaal in duidelijk grid

De panelen van MD Strekmetaal worden gelast aan een frame van gezette profielen. De panelen worden met haken afgehangen aan de achterconstructie, die bestaat uit zetwerken van magnelis staal. Het frame zichtbaar heeft een hart-op-hart afstand van 300 mm en is zichtbaar tussen de gevelpanelen door. Op de geronde hoeken van het pand is het MD Strekmetaal gelast op rondgewalste frames. Voor het ontwerp zijn vier typen strekmetaal met verschillende maasafmetingen gekozen: MD Airport (S), MD Gate (M), MD Coliseum (L) en MD Delta (XL).

Parkeergarage BinnenDok in Amsterdam - MD Strekmetaal - Metadecor - Impressie6

In dit project is verwerkt