ASTRON IN DWINGELOO

Architect: De Zwarte Hond │ Opdrachtgever: Van Wijnen Gorredijk │ Gerealiseerd in: 2012

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

De slimme gevel van Astron

Het gebouw van Astron staat in een natuurgebied bij Dwingeloo. Dit brengt specifieke eisen met zich mee en daarom hebben we een slimme gevel gerealiseerd.

Het nieuwbouwdeel heeft een transparante, open gevel gekregen van MD Strekmetaal. Deze gevel bepaalt zowel het beeld als het comfort in het gebouw. De gevelelementen zijn deels beweegbaar waardoor een medewerker kan kiezen om een zonwerend element voor zijn of haar raam te plaatsen of juist de zon binnen te laten. Aan het einde van de dag sluiten alle gevelelementen automatisch, zodat het licht dat binnen schijnt naar buiten geweerd wordt. Op deze manier is lichtoverlast op de natuur tot een minimum beperkt. Zo past de slimme gevel van het gebouw zich aan op de gewenste conditie in relatie tot de medewerker én de omgeving.

Astron_Dwingeloo_MetaDecor_Strekmetaal_anodiseren-3

Aan de gevel bevinden zich verschillende MD Strekmetaal aluminium panelen die geanodiseerd zijn in drie kleuren brons. De luiken worden mechanisch aangedreven en hebben een innovatief bedieningssysteem om alle openstaande luiken in één keer te kunnen sluiten. Voor de luiken en gevelpanelen is het MD Resto principe gebruikt en achter de panelen zit een zwarte aluminium composiet beplating. Tot slot heeft Metadecor de dakrand gemaakt.

Klik hier voor de projectuitleg door De Zwarte Hond.

MD Strekmetaal

MD Strekmetaal wordt gemaakt door het gedeeltelijk insnijden en vervormen van een metalen plaat. Hierdoor ontstaan ruitvormige openingen die een gevel een transparante uitstraling geven. Het wordt ook wel strekstaal of gerekt metaal genoemd. Doordat er bij de vervaardiging, veelal in aluminium of staal, geen materiaal verloren gaat, is strekmetaal een economisch aantrekkelijk product als gevelbekleding of afsluiting.

Meer over MD Strekmetaal
MD Strekmetaal gevels met innovatief bediensysteem voor de luiken bij het Astron in Dwingelooiij © Harry Cock
Astron
Zijgevel van MD Strekmetaal bij het Astron in Dwingeloo © Harry Cock
Astron
Zonwerende luiken van strekmetaal met innovatief bediensysteem van het Astron in Dwingeloo © Harry Cock
Astron
Voorkant van de gevelbekleding van strekmetaal bij het Astron in Dwingeloo © Harry Cock
Astron
Detail van de MD Strekmetaal gevelbekleding in 3 kleuren en met bedienbare luiken bij het pand Astron in Dwingeloo © Harry Cock
Astron

In dit project is verwerkt