20-januari-2025
   

"Omgekeerd" terugkijken

Nee, we gaan geen terugblik over 2024 doen. We gaan vooruitkijken: wat gaat 2025 ons brengen? We kiezen niet voor de makkelijke weg de komende maanden, dat is nu al duidelijk. Elk project van Metadecor is uniek en heeft een diepere betekenis – in het ontwerp, de functionaliteit of de wijze van productie en installatie – en daar gaan we het komende jaar meer over vertellen.

Met veel uitdagende projecten in uitvoering, in ontwerp en engineering en een eigen Shadow Pavilion in de maak, gaat het derde decennium van Metadecor over vooruitgang, innovatie, high performance with low-tech (ja, dat kunnen we vertalen, maar het klinkt veel beter zo) en de Kunst van het Ontwerpen van Schaduw.

Geperforeerde stalen gevelbekleding zorgt voor schaduwspel in het Entre Deux in Maastricht

We hebben veel geleerd in 2024, het jaar dat Metadecor twintig jaar bestond. We hebben niet alleen geleerd van de projecten die we mochten doen, maar ook over onszelf, de waarden waar we voor staan en de uitdagingen die we kunnen en willen aangaan. Metadecor is wederom gegroeid en niet alleen in omzetcijfers.

Multifunctionele elementen

2025 is het jaar van oplevering en publicatie van een aantal projecten waar veel praktische denkkracht en slim vernuft in is gaan zitten. Een gevelrenovatie in Zuid-Frankrijk, een prachtig stadion in Helmond, een bruut gebouw met corten gevel in België, een pergola in Californië, een plafond met een wereldkaart, een subtiel scherm voor een villa… we popelen om ze te publiceren, om te laten zien wat een mooie dingen we (mogen) maken.

Graag vertellen we wat deze projecten allemaal zijn, doen en kunnen, anders dan aantrekkelijk zijn:  zon, wind en regen weren, bijdragen aan de energie-efficiency van de gebouwen, duurzame en logistieke oplossingen voor lastige locaties, een gebouw inbedden in een (historische) context, slimme productie- en assemblagetechnieken… Er zijn zoveel lagen van betekenis en functie!

Schaduw ontwerpen, dan pas de gevel

Voor het jaar 2025 dagen we daarom ons netwerk (en onszelf) uit: we draaien het om. Eerst nadenken over wat een gevel moet doen, moet kunnen en kan zijn - voordat er een ontwerp wordt gemaakt.

Detail van de gevelbekleding bij Brugbediencentrale in Heerhugowaard

Eerst die prachtige schaduwpatronen ontwerpen – dan pas bedenken wat voor gevel je daarbij nodig hebt. Omgekeerde logica. Die zuidgevel helemaal dichtzetten om de zonlast te beperken? Dat is misschien helemaal niet nodig met een MD Formatura element voor een glazen gevel, waarbij de getordeerde elementjes de grootste zonlast tegenhouden maar het daglicht wel – spaarzaam – toegelaten wordt.

‘Schaduw’ is natuurlijk een metafoor als we het hebben over de Kunst van het Ontwerpen van Schaduw. Het gaat niet alleen om het weren of leiden van zon(-licht), maar ook over al die andere thema’s die zijn genoemd en wel “worden meegenomen” in een ontwerpproces, maar net zo goed het startpunt zouden kunnen zijn. Beginnen met functionaliteiten en de (bij-) effecten en vandaaruit de beste oplossing ontwerpen.

Shadow Pavilion – ode aan de zon

Om te laten zien wat we bedoelen met dat ‘omdenken’ en ‘jezelf uitdagen’, heeft Metadecor het initiatief genomen tot het Shadow Pavilion. Dit paviljoen is een ode aan de zon en een voorbeeld voor het zorgvuldig omgaan met alles dat de zon ons brengt, dynamische zonwering zonder gebruik van elektriciteit en verantwoord gebruik van bouwmaterialen.

Het Shadow Pavilion is een samenwerking met startup Airshade Technologies (ziehier de pagina over het prototype dat we samen bouwden voor Abu Dhabi), Alumet (onze partner in anodiseren), architectenbureau MVRDV, Van Rossem Raadgevend Ingenieurs (voor de constructie), ARUP (voor de zonnestudies en geometrische en mechanische uitwerking) en AMOLF Institute (voor de ontwikkeling van de 3D geprinte actuators van de Airshade installatie). We verwachten begin mei het paviljoen voor een internationaal publiek te presenteren.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons op social media en via onze nieuwsbrief!