Metadecor International 2023: nieuwe gezichten en inzichten, spannende vooruitzichten

Januari 2024 │ Blog │ Leestijd: 3 minuten

Terwijl het nieuwe jaar bubbelt van ambitie, nemen we even de tijd om te zien wat 2023 ons heeft gebracht en wat we hebben geleerd. In het afgelopen jaar hebben we zoveel nieuwe mensen ontmoet, plaatsen bezocht en projecten gezien die tot de verbeelding spraken. Om een paar hoogtepunten te benoemen is best lastig, maar we doen een poging.

FEBRUARI > De beurs BIG 5 Saudi bracht ons in contact met veel bedrijven op een beursvloer waar de stemming optimistisch was: de gezamenlijke ambitie van de mensen in Riyadh was voelbaar. Architectenbureau Gensler organiseerde een interessant lezingenprogramma over duurzame architectuur. Tijdens deze reis brachten we ook een bezoek aan het hoofdkantoor van Raqtan in Dammam, waar in 2019 een prachtige Metadecor gevel en patio werd opgeleverd. De mensen in het gebouw zijn happy en de architectuur van het gebouw is ‘van een andere wereld’: alsof er een ruimteschip is geland in dit industriële gebied middenin de woestijn.

JULI > Het driejaarlijkse AIU Congres vond plaats in Kopenhagen en gaf veel stof tot nadenken. Om deze planeet te redden met architectuur vereist een collectieve inspanning en niet alleen door architecten. De bouwindustrie moet zich verenigen, kennis delen en stappen maken naar circulariteit, energie-efficiency en inclusiviteit.

Om deze planeet te kunnen redden middels architectuur is een collectieve inspanning nodig

 

AUGUSTUS > De zomer bracht ons naar Abu Dhabi, waar we een prototype voor externe zonwering in de woestijn installeerden. Wat voor prototype? Onze NDA zal begin 2024 worden opgeheven en pas dan kunnen we alles vertellen. Wat we wel kunnen verklappen is dat het een project is samen met Masdar City, Arup en Airshade Technologies. Het prototype gaat door een testperiode en de resultaten zijn veelbelovend. Wordt (snel) vervolgd.

OKTOBER > In oktober ‘veroverden’ we Chicago en New York. En we leerden veel. In Chicago hoorden we over (duizenden dode) vogels en gevels als seriemoordenaars. We hoorden over ‘Metal Guys’: specialisten die door architecten worden gebeld als ze een metalen gevel willen maken. In New York spraken lokale beleidsmakers over Green Zones: ruimte buiten de rooilijn om de renovatie van gevels te vergemakkelijken. Onze nieuwe ambitie is geboren: we willen jouw Metal Guy zijn en die Green Zone gebruiken om prachtige, zonwerende gevels rond bestaande gebouwen te maken. Zoals we deden op Madison Avenue, voor de Louboutin Shop (de architecten waarvan we bezochten: dank Eric en Eun Sun van 212box architects!).

We willen jouw Metal Guy zijn en in de Green Zone prachtige zonwerende gevels rond bestaande gebouwen maken

 

DECEMBER > Nog een BIG 5 op de agenda, deze keer in Dubai: een achtbaan van een vakbeurs. Tijdens deze beurs vond het evenement Everything Architecture plaats, waar we sponsor waren en een lezing gaven: SUN:KISS – low tech façade solutions for healthier cities. Na afloop van de lezing hadden we interessante gesprekken over functionele architectuur met een esthetische meerwaarde. Dank aan ons publiek in Dubai voor de feedback en de leuke discussies!

2024 > Met projecten in Ierland, Duitsland, Frankrijk, Kroatië en België lijkt onze internationale focus op Europa gericht, maar dat is niet het volledige plaatje. We werken met internationale teams aan projecten in het Midden Oosten, Azië, de US en het Caribisch gebied. Maar zoals iedereen in de bouw weet: processen duren lang - met uitzondering van die paar momenten in de snelkookpan. We houden jullie op de hoogte!

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email