WINKELCOMPLEX KALANDERSTRAAT IN ENSCHEDE

Architect: BFAS │ Opdrachtgever: Aan de Stegge Twello │ Jaar van realisatie: 2016

 
Toepassing: gevelbekleding
Product : MD Designperforatie en MD Formatura
Patroon: MD DE130 en MD DE120
Grondstof: aluminium
Oppervlakte behandeling: geanodiseerd in standaard anodiseerkleur
Bevestigingssysteem: MD Resto

Deel dit project

 

Nieuwe winkellocatie aan de 'Kalanderstraat'

In het centrum van Enschede heeft architectenbureau BFAS een opvallend nieuw winkelcomplex aan de Kalanderstraat ontworpen. Voor dit project heeft de architect in samenwerking met Metadecor twee verschillende typen gevelpanelen speciaal ontwikkeld.

Specifieke eisen

De locatie, binnen het traditionele winkelgebied, stelde zowel qua stedenbouw als architectuur specifieke eisen aan het ontwerp. Hetzelfde geldt voor de laatste ontwikkelingen op de retailmarkt, waarbij met name hoge eisen werden gesteld aan de uitstraling en de vrije verdiepingshoogte. Daarnaast was bij aanvang van het ontwerp niets bekend over de eventuele huurders en moest het gebouw dus op heel verschillende manieren kunnen worden opgedeeld. De eenvormige HEMA-winkel op deze locatie voldeed op geen enkel vlak meer en daarom is op de bestaande fundering een geheel nieuw pand gerealiseerd met twee flexibel indeelbare verdiepingen, beide met een vrije hoogte van 6,50 meter.

Verwant aan elkaar

In het ontwerp is rekening gehouden met de schaal van de binnenstad door de gevels op te delen in duidelijk afleesbare eenheden. Ze zijn in eerste instantie te herkennen aan de grote kaders van Portugees natuursteen die afwisselend zijn ingevuld met goudkleurige geanodiseerde aluminium panelen en hoge glazen puien. Doordat de verschillende segmenten in hoogte, vorm en materiaalgebruik sterk met elkaar verwant zijn, kan de nieuwe invulling behalve als een verzameling winkel-units ook als één complex worden gelezen. Vandaar ook dat op de belangrijkste hoek de gevel is voorzien van een opvallend patroon met ellipsvormige gaten. Onder deze scherpe hoek is een zeven meter hoge gebogen glazen gevel een antwoord op de afgeronde hoek van het pand dat er tegenover ligt. Hiermee wordt daarmee tegelijkertijd een uitnodigend gebaar naar het winkelend publiek gemaakt.

Diverse lichtschakeringen

Voor het project zijn twee verschillende typen gevelpanelen speciaal ontwikkeld in samenwerking met Metadecor. Op de hoek zijn MD Designperforatie panelen gebruikt, waarbij de gaten zijn uitgesneden uit zes centimeter dikke cassettes. De diepte van de perforatie zorgt voor verschillende lichtschakeringen.

De dikte van de panelen wordt mogelijk gemaakt doordat deze steeds zijn opgebouwd uit drie segmenten die aan elkaar zijn gekoppeld. In deze samenstelling zijn versterkingen toegevoegd, waardoor het paneel ook een constructieve functie heeft. Bovendien is er hierdoor geen extra hulpconstructie nodig en ziet de gevel er van binnen en buiten hetzelfde uit. Tussen de gevel en het glas is ruimte voorzien, waardoor onderhoud ook mogelijk is.

Formatura_Designperforatie_Kalanderstraat_Enschede_12

Voor de lamellen in de kaders is MD Formatura toegepast, waarbij de panelen volgens een herhalend patroon zijn ingesneden. Het patroon is zo gemaakt dat er een bloemvorm in te zien is. Door afstand te houden tussen de ‘bloemen’ en deze een bepaalde omzetting te geven, ontstaan er tussen de bloemen een soort kubussen. De bloemen zijn door de ontstane diepte ook beter zichtbaar. Daarbij zorgt het patroon ervoor dat het paneel stabiliteit behoud.

Formatura_Designperforatie_Kalanderstraat_Enschede_7

Zo is op twee heel verschillende manieren een 3D-effect bereikt dat zich door de veranderende lichtinval in de loop van de dag steeds anders manifesteert. De aluminium panelen zijn volgens het MD Resto bevestigingssysteem aan het pand bevestigd. Bij deze bevestigingstechniek van Metadecor worden de panelen blind bevestigd aan de achterconstructie.

Meer over dit project lees je in een artikel van Tubantia en op Architectenweb.

Foto's: Laurens Kuipers en Hans Nijs

 
  • Winkelcomplex Kalanderstraat
  • Winkelcomplex Kalanderstraat
  • Winkelcomplex Kalanderstraat
  • Winkelcomplex Kalanderstraat
  • Winkelcomplex Kalanderstraat
 

De architect

"Erg fijne samenwerking"

Bart Haazen, BFAS

 

"Architectenbureau BFAS is altijd opzoek naar nieuwe materialen en technieken. Bij het winkelpand aan de Kalanderstraat hebben we in het gevelontwerp samen met Metadecor unieke aluminium gevelelementen kunnen ontwikkelen. We wilden een bijzondere gevel die enerzijds van ver af sprankelt en anderzijds van dichtbij de verfijning heeft. Metadecor heeft een grote bijdrage geleverd om deze gevelpanelen te ontwikkelen. Ze gaf ons ontwerpvrijheid en dacht goed mee om tot het gewenste resultaat te komen. Ook bij de uitwerking is er veel aandacht besteedt aan de bouwtechnische eisen die voor de gevelelementen moesten gelden. Een erg fijne samenwerking!" - Bart Haazen

 

In dit project is verwerkt