9 SUCCESFORMULES VOOR EEN MD FORMATURA GEVEL

Februari 2018 │ Blog │ Leestijd: 5 minuten

Als je iets anders, creatiefs en fascinerends wilt, neem dan de stap om dit blogitem over een Formatura gevel te gaan lezen. Want met de 9 onderdelen die wij selecteerden heb je de basiskennis voor een unieke gevel met MD Formatura al in huis.

Voordat je verder leest, nog even het volgende: voor veel onderdelen geldt dat we per project moeten kijken naar (on)mogelijkheden. Laat je daarom altijd adviseren, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

1. Figuurvormen

Je kunt bij MD Formatura gevel een patroon van figuren met gelijke of verschillende omgezette vormen maken. Als je gelijke figuurvormen in twee verschillende richtingen buigt, ontstaat er door schaduwwerking een beeld. Bij verschillende figuurvormen wordt dit effect versterkt door diverse groottes en draairichtingen.

2. Perforatiegraad

Net als bij MD Designperforatie, is het open oppervlakte ten opzichte van het frontale gesloten oppervlakte de perforatiegraad. Of dit percentage hoog of laag ligt, is afhankelijk van verschillende uitgangspunten. Bijvoorbeeld vanuit bouwfysische oogpunt als het gaat om akoestiek, zonwering of lichtdoorlaatbaarheid. Maar ook het esthetische beeld speelt een rol. Bij het omzetten van de figuren neemt de perforatiegraad toe. In omgezette toestand is de perforatiegraad dus hoger dan in niet-omgezette toestand.

3. Figuurgrootte

Grote of kleine figuren in een ontwerp van een MD Formatura gevel, that’s the question. Vaak wordt er gekozen voor figuren tussen de 50 en 120 mm. Bij kleinschalige interieurtoepassing gaat een opdrachtgever vaak voor een kleiner en fijner figuur. Bij een grootschalige gevel komt het effect van MD Formatura optimaal tot zijn recht met een groter figuur op de gevel.

Opmeten_Formatura_blog_specificaties


4. Steek

Op een paneel worden de figuren in een vaste steek van elkaar geplaatst. Je kunt kiezen uit meerdere steekpatronen, zoals een driehoeksteek, rechthoeksteek, etc. De steek bepaalt daarbij het aantal figuren per vierkante meter. Bovendien geldt dat bij het vergroten van de steek, het aantal figuren exponentieel afneemt. Als prijs een rol speelt, is het goed om te weten dat het aantal figuren per vierkante meter ook een deel van de prijs van een paneel bepaalt.

5. Netwerk

Een belangrijke eis is dat er genoeg sterkte en stijfheid in het paneel is na het aanbrengen en omzetten van figuren. Het meest effectief is om een doorlopend netwerk van plaatmateriaal tussen de figuren te creëren. De sterkte wordt deels bepaald door de overspanning van de doorlopende lijnen over het paneel. Ook speelt de verhouding tussen het materiaal van de gevel dat ‘verdwijnt’ en de dikte van de dammetjes van een netwerk een rol. Houd bij voorkeur een netwerk aan met dammetjes vanaf minimaal 10 mm.

Formatura_MD_FO120


6. Omzetten

Waar het bij MD Formatura gevel letterlijk en figuurlijk om draait is de omzetting van een figuur om een 'as'. Deze as zit vast aan het doorlopende netwerk in het paneel. Met een asbreedte van circa 5 á 6 mm zit je aan de veilige kant. Zo is er een optimale verhouding tussen sterkte van het deeltje en voorkom je dat het materiaal van de gevel gaat kromtrekken of scheuren. Ook afmetingen, materiaalsoort en materiaaldikte spelen hierin een grote rol.

7. Blinde rand

De meeste panelen die we verzorgen, zijn 2 of 3 mm dik. Als we uitgaan van dit voorbeeld dan geldt voor een blinde rand dat deze circa 12 mm moet zijn. Je bepaalt de afstand door vanaf de zijkant van het figuur tot de zijkant van het paneel te meten. Bij een niet-gezet paneel kan deze randafstand kleiner zijn, tot circa 5 mm. In de praktijk worden MD Formatura panelen veelal (dubbel) gezet om het paneel voldoende sterkte en stijfheid te geven.

Wil je de rijen figuren netjes laten doorlopen? Houd dan bij gebruik van verschillende formaten figuren in één paneel rekening met een grotere blinde rand bij de kleine figuren. Je kunt afwijken van deze blinde rand, maar dit geeft de kans op vervorming van figuren. Hierbij spelen ook de materiaalsoort en materiaaldikte mee. Daarnaast wordt het paneel constructief minder sterk als de figuren tot in de hoek van de zetting doorlopen.

Christian-Louboutin-manhatten-facade


8. Toleranties

Toleranties zijn onvermijdelijk en het is noodzakelijk hier vooraf rekening mee te houden tijdens de detaillering. Worden de gevelpanelen gezet tot cassettes, of zijn het vlakke platen? Worden de panelen gemonteerd met een MD Verti of een MD Resto bevestiging? Kortom, er zijn vele factoren die de toleranties bepalen. Juist hierbij is een goede voorbereiding zeker het halve werk.

9. Paneelafmetingen

Als laatste op de lijst, maar zeker niet onbelangrijk: het is raadzaam om rekening te houden met standaard coil-breedtes van 1000, 1250 en 1500 mm. Dit is de uitgeslagen maat, neem hierin dus ook de zettingen mee als het om cassettepanelen gaat. Wat betreft lengte is 4000 mm maximaal aan te bevelen. Dit heeft te maken met de capaciteit en afmetingen van de bewerkingsmachines.

Tot slot: heb je hulp nodig of wil je een idee toetsen? Geen probleem! Onze experts vertellen je graag meer. Je kunt je natuurlijk ook nog eerst verder laten inspireren door MD Formatura gevel.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Altijd de nieuwste blogs in je mail?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Zo kun je inspiratie opdoen vanuit je luie stoel. In ons privacy statement lees je hoe wij omgaan met gebruikersgegevens.

Schrijf je in