17-oktober-2023

Samen maken we geschiedenis

Een bezoek aan DOMunder vorige week was de moeite waard. Onder het Domplein in Utrecht ligt een verborgen schatkamer. Een onzichtbaar luik opent zich midden in het plein, waardoor het mogelijk is om met een trap af te dalen. Eenmaal in de schatkamer stuit je op een wandpaneel van Cortenstaal, waarin de letters 'DOMunder' zijn uitgesneden.

Domunder MD Designperforatie

Tussen de Domtoren en Domkerk ligt het Domplein. Ooit was dit plein ook een Domkerk, maar deze stortte in tijdens de storm van 1674. Via verdiepte paden tussen de brokstukken duik je letterlijk de geschiedenis in en ontdek je dat je nog verder terug kunt gaan in de tijd dan alleen de ingestorte Domkerk. Je kunt ook de oude restanten van het Romeinse fort ontdekken dat ver hiervoor, rond 50 na Chr., het begin van de stad Utrecht heeft betekend.

Domunder MD Designperforatie

Langs de route van deze ontdekkingstocht zijn voorstellingen geperforeerd in Cortenstalen wanden en plafonds. Indrukwekkende afbeeldingen van het oude Romeinse fort, maar ook van de restanten van de oude Domkerk, zijn in deze stalen panelen verwerkt. Achter de panelen worden de oude grondlagen verlicht, waardoor de afbeeldingen oplichten. Terwijl je hier vol bewondering naar staat te kijken, met de scherven van de Romeinen voor je in het zand, beginnen de afbeeldingen tot leven te komen door beamers die precies zijn uitgelijnd op de perforaties. Het is de moeite waard om af te dalen in de geschiedenis, die nu ook voor een bescheiden deel door Metadecor is gemaakt.