WISSELSPOOR VELD 10 IN UTRECHT

Architect: Arons & Gelauff Architecten │Opdrachtgever: Van Wijnen Utrecht B.V.│Oplevering: 2025

Toepassing: Gevelbekleding
Product: MD Strekmetaal type MD Esedra & MD Esperia │ MD Flack
Hoeveelheid: MD Strekmetaal 4.600 m² | MD Flack 360 m²
Materiaal: Aluminium
Oppervlakte behandeling: Tweelaagse poedercoating 120 μm in Corten-look kleur (DC08M)
Bevestigingssysteem: MD Verti STV212

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Industrieel erfgoed

In het stedelijke gebied van Utrecht, op het terrein van de voormalige Koninklijke Nederlandse Fabriek voor Werktuigen en Spoormaterieel, ontstaat een nieuwe wijk. Hier komen de industriële geschiedenis en moderne levenskwaliteit samen. Industriële hallen, stukken spoor, stootblokken en wissels vormen het thema voor Wisselspoor. Op veld 10 van Wisselspoor heeft Arons & Gelauff Architecten een robuust ontwerp gemaakt voor een woongebouw.

Architectuur

De gemaakte keuzes in materialen, vormen en kleuren verwijzen zowel naar de context als naar de geschiedenis van het terrein. De karakteristieke zaagtanddaken van de industriële architectuur van de voormalige wagenmakerij komen terug in de balkons en erkers, die bekleed zijn met roestkleurig aluminium MD Strekmetaal. Door het gebruik van deze kleuren en texturen krijgt het woongebouw een gelaagdheid die aansluit met de omgeving en de bestaande structuren.

De woontorens hebben een metalen huid, die bestaat uit MD Strekmetaal panelen met wisselende maaswijdtes. Hierachter is de regen- en brandwerende laag voorzien. We hebben uitgebreid overleg gehad met Arons & Gelauff Architecten over de optimale constructie, waarin ook nestkasten een plek hebben gekregen.

Het gebouw bestaat uit twee woontorens. De woontoren voor studenten is tien etages hoog; die voor starters telt zeven etages en heeft een patio vanaf de eerste verdieping tot aan het glazen plafond bovenin. Een poort van twee lagen hoog vormt de toegang tot alle appartementen: de ruimte eronder is een binnenplein, met een grote glazen wand en een MD Strekmetaal plafond naar de twee portalen aan weerszijden.

Integrale gebouwschil

Metadecor verzorgt de gevels van dit project met MD Strekmetaal, bestaande uit twee verschillende patronen: MD Esperia en MD Esedra. De panelen worden vervaardigd van aluminium en voorzien van een tweelaagse poedercoating in de kleur van CorTen (DC 08M). De panelen worden bevestigd aan de bouwkundige constructie met behulp van het MD Verti-systeem. Voor de balkons produceert Metadecor prefab frames waarop het MD Strekmetaal wordt aangebracht. Op grote delen van de gevel worden de MD Strekmetaal panelen gevouwen, wat reliëf in de gevel creëert, ook op grotere afstand. De gelaagdheid in de gevel is zichtbaar op verschillende schaalniveaus.

Metadecor realiseert een integraalsysteem voor het woongebouw Veld 10 in Utrecht. Dichte delen worden voorzien van MD Flack panelen, en rondom de ramen bevinden zich dagkanten in dezelfde kleur en materialen. De waterkerende folie, met brandklasse B2, bestaat uit UV-bestendige gevelfolie. De gevelisolatie omvat thermische isolatie van minerale wol en regelwerk.

Vanaf het ontwerpstadium is Metadecor betrokken bij Arons & Gelauff Architecten en aannemer Van Wijnen Utrecht B.V. De engineering en projectleiding zijn vanaf het begin van het proces betrokken, en samen werken we aan een spraakmakende architectuur met de kwaliteit die je van ons mag verwachten, zowel in het proces als in het eindproduct!