Villa Noorderlaan Hippolytushoef MD Flack gevelbekleding corten voorzijde
   

VILLA NOORDERLAAN IN HIPPOLYTUSHOEF

Architect: Rempt van der Donk Architecten│ Opdrachtgever: Bouwbedrijf Appelman│
Gerealiseerd in: 2020 |  

Product: MD Flack 
Type: MD FL210 - P09167
Materiaal: CorTen
Hoeveelheid: 331m² (gevel en dak)

Product: MD Lamel
Type: MD LA110 - P09167
Materiaal: Iroko hout 
Hoeveelheid: 65m² (zonwering)

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Bouwen aan de kust

Het ontwerp van Villa Noorderlaan in Hippolytushoef bestaat uit 2 volumes die met een glazen ruimte verbonden zijn aan elkaar. De volumes zijn bekleed met cor-ten stalen MD Flack panelen. Voor het glas van de ruimtelijke verbinding zijn luiken voorzien met MD Lamellen. De MD Lamellen zijn gemaakt van Iroko hout en bevestigd op een stalen frame. Door de materialisatie van de gevel en luiken heeft de woning een eigen identiteit. De woning is gerealiseerd in Hippolytushoef. Voorheen heeft op deze locatie een andere woning gestaan. Deze is volledig gesloopt waarna huidig ontwerp is gerealiseerd. Hippolytushoef is een dorp in de gemeente Hollands Kroon in de provincie Noord-Holland.

Villa Noorderlaan Hippolytushoef MD Flack gevelbekleding corten voorkant

Het dorp ligt direct achter de zeedijk van de Waddenzee. De volumes hebben een plat dak waar een dakluik in is voorzien. Vanaf dit dak is er goed zicht op de Waddenzee. De omgeving is een landelijk situatie met rondom weilanden en natuurgebieden. In het ontwerp van de materialisatie is gekeken naar de context. Zoals harde wind en zoutwater dat invloed heeft op het materiaal. De panelen worden met het MD Resto systeem blind afgehangen. Na het afhangen zijn de panelen geborgd in de naden. Corten staal is een geschikt materiaal voor langs de kust. Maar zal er wel een minimale dikte van 3mm toegepast moeten worden.

Villa Noorderlaan detail V06 MD Flack Corten gevelVerticaal detail V06

Opbouw van buiten naar binnen:

  1. MD Flack paneel, 3mm weervast staal, onbehandeld (Cor-ten paneel)
  2. MD Resto systeem, 2mm SV staal, gepoedercoat RAL7016, voorzien van tengelband, bevestigd aan HSB (hulpconstructie)
  3. Waterkerende dampdoorlatende laag
  4. Kingspan TEK systeem 172mm (15mm multiplex, pir isolatie, 15mm multiplex)
  5. Stijl en regelwerk, Isolatie, Dampremmende laag, Osb plaat 15mm, Gipsplaat 12,5mm gefilmd en gesausd
  6. Iroko kozijn (139x90mm) met HR++ veiligheidsglas U-waarde totale kozijn <1,40 W/m2K
  7. MD Flack gootprofiel, 3mm weervast staal, onbehandeld, Voorzien van uitloop die naast het raam uitstroomt in het gootprofiel naast het raam
  8. MD Flack dagkant, 3mm weervast staal, onbehandeld, bevestigd
    aan HSB

Villa Noorderlaan Hippolytushoef MD Flack gevelbekleding corten achterzijde

 

Gevelopbouw van Villa Noorderlaan

Achter de MD Flack gevelbekleding van deze Villa Noorderlaan in Hippolytushof, die bestaat uit 3mm Cor-ten staal, is een waterkerende folie verlijmd. Deze folie is niet alleen waterkerend maar ook luchtdoorlatend. Achter de waterkerende laag is 15 mm multiplex voorzien, waarop de folie is verlijmd. De gevel is opgebouwd uit Kingspan TEK Systeem met een dikte van 172 mm. Deze prefab elementen bestaan uit 2 keer 15mm multiplex met daar tussen PIR isolatie. De hoofddraagconstructie is van staal waartussen de betonen vloeren zijn voorzien. De prefab wand en dak elementen zijn gelijk aan elkaar, welke zijn bevestigd tegen de staalconstructie. Door het werken in 3D BIM Model is het op de bouwplaats plug en play voor alle partners.

Voor het afhangen van de MD Flack panelen is het MD Resto bevestigingssysteem toegepast. Het systeem bestaat uit stalen u-profielen en bevestigingsbeugels. De hulpconstructie is voorzien van poedercoating in de RAL-kleur 7016. Dit is een donkergrijze kleur die overeenkomt met de kleur van de folie. Hierdoor valt de hulpconstructie weg bij de donkere naden tussen de panelen. Het u-profiel is met schroeven bevestigd door de folie aan de 15 mm multiplex. Om de doorboringen van de folie te herstellen is er een tengelband toegevoegd. In de u-profielen zijn beugels voorzien waaraan de panelen worden afgehangen. Door dit systeem is er voldoende stelmogelijkheid met een minimaal pakket dikte.

Rondom de houten kozijnen zijn zetwerken gemaakt uit Corten staal. Door deze op te delen in 2 profielen is er een gootprofiel gecreëerd. Om water te kunnen opvangen en afvoeren dat via de panelen naar beneden komt. En omdat Corten staal de eerste jaren afgeeft hebben wij gekeken naar de afvoeren van het regenwater. Als dit water op enige manier op het glas komt ontstaan er sporen die niet meer weg te krijgen zijn.

De MD Flack panelen hebben geen horizontale naden in de gevel en dak. Hierdoor zijn er grootte panelen ontstaan met lengte van minimaal 4 meter. Dit versterkt het monolithische beeld van de architectuur. De panelen zijn onhandelbaar en met een kraan afgehangen.  Zuignappen voor glas zijn gebruikt om de panelen te monteren. Hoekpanelen bestaan uit twee platen die in de hoek aan elkaar zijn gelast (eerst hechtlassen, vervolgens doorgaand aflassen). Ter versterking van de hoek en als rugvulling voor de las wordt vooraf een L-profiel achter één van de panelen gelast (kettinglassen). Ter bescherming van de waterkerende folie op het HSB is de hoek vooraf bekleed met stroken Promatect-200 panelen. De naden zijn afgewerkt met vuurvaste kit.

Cortenstaal oxidatieproces in dagen (weervast staal)

Zonwering

De luiken tussen de 2 volumes hebben een hoogte van circa 7 meter. Deze zijn voorzien van MD Lamellen uit Iroko hout op een staalframe. Door het opdelen van 4 dezen is er aan de bovenzijde een railsysteem voorzien. In het railsysteem zijn loopwielen meegenomen waaraan de frames zijn bevestigd. Door het MD Apertura systeem zijn de luiken handmatig goed te bedienen. De bevestiging van de luiken zijn vroegtijdig getailleerd, waardoor er voorzieningen zijn meegenomen aan de staalconstructie. De luiken hebben 3 functies. Architectuur voor het samenbrengen van de 2 volumes. En het weren van zonlicht binnen wat ten gunste komt van het klimaat. En kan er gekozen worden voor meer privacy bij het sluiten van de luiken.

Circulair

Corten staal is een natuurlijk materiaal met als bijkomend voordeel dat het circulair is. En is er geen oppervlaktebehandeling nodig. Hiermee wordt een chemisch proces voorkomen. Levenslang onderhoud vrij en standaard 10 jaar garantie.