RENAISSANCE HOTEL IN AMSTERDAM

Architect: Kentie en Partners Architekten│ Interieurarchitect: Bowler James Brindley │Opdrachtgever: Kondor Wessels Amsterdam│Gerealiseerd in: 2023

Toepassing: Gevelbekleding
Product: MD Designperforatie type MD DE130
Hoeveelheid: 700 m2
Materiaal: Aluminium
Oppervlakte behandeling: Poedercoating

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

In de jaren 70 bouwde Gerard de Klerk het Sonesta Hotel bij het Centraal Station op de plek van de voormalige 'De Rode Burcht'. Alleen de kelder en een kunstwerk in de gevel van De Arbeiderspers en Het Vrije Volk zijn behouden gebleven. Nu bevindt het Marriott Renaissance Hotel zich op die locatie. Metadecor is verantwoordelijk voor de realisatie van de prachtige aluminium MD Designperforatie gevel voor het Renaissance Hotel in Amsterdam. Deze gevel wordt een opvallend kenmerk van het hotel en draagt bij aan de transformatie van de accommodatie.

Het huidige hotel bestaat uit 3 panden, waarvan het hoofdgebouw aan het Kattengat en het Hekelveld ligt. De andere gebouwen bevinden zich in de stegen tussen het Kattengat en de Nieuwendijk. Momenteel is het middelste gebouw een ongebruikte parkeergarage. De stegen worden als onveilig ervaren vanwege de gesloten gevels. Een grondige renovatie is gepland om het gebouw toegankelijker te maken, de gesloten plint te openen naar de straat en de omgeving veiliger te maken. Dit omvat het verhogen van het begane grondniveau langs het Kattengat en Hekelveld, het toevoegen van grote vides en een hoge plint met veel glas. De gevels aan deze straten worden volledig vernieuwd met behoud van het ritme van de gevelopeningen van De Klerk.

Renaissance hotel Amsterdam MD Designperforatie

In de stegen worden nieuwe functies toegevoegd zoals een vergadercentrum in een serre en hotelkamers met groene gevels. Ook komt er een zelfstandig restaurant op de begane grond en een toegang tot een indrukwekkende rooftopbar met uitzicht op het historische centrum van Amsterdam. Het hotel wordt uitgebreid van 400 naar 500 kamers door de parkeergarage te vervangen voor nieuwbouw en een houten toren genaamd 'De Boom' te bouwen in het binnenhof van het hoofdgebouw. 'De Boom' wordt verbonden met het bestaande gebouw door middel van een lichtkap waardoor het binnenhof een centrale binnenruimte wordt.

Renaissance hotel Amsterdam MD Designperforatie

De gevel van het Renaissance Hotel Amsterdam bestaat uit MD Designperforatie, type DE130, dat is opgebouwd uit hoogwaardig 3 mm dik aluminium. We zorgen voor de benodigde zettingen, walsingen en een gepoedercoate afwerking om duurzaamheid en esthetiek te garanderen. Het opvallende patroon op de gevel wordt met precisie lasergesneden volgens de ontwerptekening zoals weergegeven in de bijgevoegde afbeeldingen. De delen van de gevel die de gebouwen D en C met elkaar verbinden (twee delen van ongeveer 2,45 meter elk) worden uitgevoerd zonder perforatie. De afmetingen van de gevelpanelen variëren ongeveer van 1,1 bij 2,9 meter.

Voor de dakconstructie wordt een extra laag multiplex/OSB achter de vezelcementplaat aangebracht om het gevelsysteem stevig te ondersteunen. Onze semi-blinde bevestigingsmethode, het MD Mezzo principe, wordt gebruikt voor de hulpconstructie. We maken gebruik van aluminium profielen en montagebeugels die worden afgewerkt met een poedercoating in een standaard RAL-kleur. Deze constructie zorgt voor een veilige bevestiging van de gevelpanelen. 

Voor isolatie van de binnenzijde wordt gebruik gemaakt van houten regels van 50x50 mm met een onderlinge afstand van ongeveer 0,7 meter, samen met 50 mm Rockfit mono isolatie en ankers. Hierbij wordt dampopen folie met UV-werende eigenschappen en Delta Fassade 30 UV toegepast om de binnensituatie optimaal te isoleren en te beschermen.