Parkeergarage Buiksloterham Amsterdam MD Shapes gevelbekleding
   

PARKEERGARAGE BUIKSLOTERHAM IN AMSTERDAM

Architect: XVW architectuur│ Opdrachtgever: Huber│
Gerealiseerd in: 2020 |  Fotografie: Isabel Nabuurs

Product: MD Designperforatie
Type: MD DE110 - P10114
Materiaal: Staal, send. verzinkt met poedercoating Champagne PE08 mat
Hoeveelheid: 141m²

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Kunstig parkeren

In 2019 is door de opdrachtgever Huber de in het oog springende Parkeergarage Buiksloterham aan de Distelstraat in Amsterdam gerealiseerd. Het gebouw heeft een gecombineerde functie met bedrijfsruimte op de begane grond en parkeren op de hoger gelegen delen. De gevel van de parkeergarage Buiksloterham is ontworpen door XVW Architectuur uit Den Bosch. De garage wordt gekenmerkt door verschillende piramide panelen, waarbij de hoek asymmetrisch verspringt.

Het ontbrekende deel van de gevel

Wij zijn door de opdrachtgever benaderd om een nog ontbrekend deel van de gevel te realiseren. Aan de achterzijde van de parkeergarage sluit deze aan op grondgebonden woningbouw. De aannemer had het project afgerond, maar omdat deze delen van de gevel afweken van het bestaande principe was er behoefte aan meer specifieke kennis voor een juiste bevestiging en montage. Metadecor heeft hiervoor het principe uitgewerkt en de ontbrekende delen kunnen engineeren, leveren en monteren. Hoewel de constructieopbouw afwijkt en de achterliggende diepte veel minder is, is het gevelbeeld gelijk gebleven, met aansluitende diepte en oppervlaktebehandeling. De piramide panelen bestaan uit vier delen, welke in totaliteit één volledige piramide vormen van maximaal twee bij twee meter. Door het toepassen van verticale kokerprofielen tussen het minimale aanwezige staal wat beschikbaar is, kon er een stevige hulpconstructie gemonteerd worden om de panelen aan te bevestigen. De panelen zijn vervolgens onzichtbaar geschroefd op de hulpconstructie. Hoewel het totaal verschillend van de bestaande opbouw is, zorgt dit voor een gelijke uitstraling aan de gevelzijde van de Parkeergarage Buiksloterham.

In dit project is verwerkt