WINKEL GEDEMPTE GRACHT ZAANDAM

Architect: Koppes Bouwkunde / Rob Bos | Opdrachtgever: Vastbouw
Realisatie in: 2023

Product: MD Strekmetaal
Type: MD Coliseum
Hoeveelheid: 200x80-24x2
Oppervlaktebehandeling: Anodiseren
Materiaal: Aluminium

 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Make-over van een winkelpand

In het centrum van Zaandam heeft Koppes Bouwkunde een opvallende nieuwe gevel ontworpen aan de Gedempte Gracht. Dit voormalige V&D-hoekpand wordt voor een andere winkel omgezet van een gesloten betonnen blok naar een speels gebouw met aluminium MD Strekmetaal, geanodiseerd in AluBronze. De verticale belijning van de originele gevel diende als inspiratie voor het nieuwe ontwerp, dat is geaccentueerd met opvallende lichteffecten in de avond.

 

Spelen met panelen en licht

Het robuuste uiterlijk van het originele betonnen pand blijft behouden en krijgt met de nieuwe gevel een gelaagde schil. De voorkant van het pand, aan de kant van de gracht, is volledig bekleed met panelen van MD Strekmetaal. Hoe verder van de gracht, hoe minder metalen panelen op het pand zijn bevestigd, zodat de donkere vlakken langzaamaan lijken te verdwijnen in het beton. In de betongevel zijn etalagepuien geplaatst, deels achter de nieuwe huid van het pand. Ook na zonsondergang blijven de etalages verlicht. Dat maakt dit pand, in combinatie met lijnverlichting achter de MD Strekmetaal panelen, ‘s avonds een opvallende lampion in het stadscentrum.

 

Dominante verticale lijnen

De strekmetalen panelen zijn zichtbaar met een MD Mezzo bevestigingssysteem op de achterconstructie geschroefd. Deze achterconstructie bestaat uit aluminium profielen, waar de panelen van MD Strekmetaal tussen vallen. Vanwege het ritme in de verschillende afmetingen tussen de verticale lijnen van het originele pand hebben de metalen panelen variabele breedtes. De smalste panelen zijn slechts 180 mm breed. Het grootste bronskleurige paneel is 1900 mm. Om de kleinste panelen toch stabiel te kunnen bevestigen zijn er aan het strekmetaal aluminium strippen gelast. Zo kunnen ook de smalste stroken stevig worden bevestigd.

In dit project is verwerkt