FELLENOORD IN EINDHOVEN

Architect: UNStudio │ Opdrachtgever: Bouwbedrijven Jongen
Gerealiseerd in: 2018/2019/2020 | Fotografie: Metadecor & Hans Wilschut

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Klaar voor de toekomst

Het kantoor aan de Fellenoord in Eindhoven heeft een vooruitstrevende metamorfose gekregen. EDGE (voorheen OVG Real Estate) heeft het voormalige Rabobankkantoor herontwikkeld naar een nieuwe huisvesting voor het Rijksvastgoedbedrijf. Edge Tech heeft voor het ontwerp de samenwerking gezocht met UNStudio. In het ontwerp staat een gezond, duurzaam en flexibel werkconcept voor de gebruiker en de omgeving centraal staat. Het gebouwontwerp is van BREEAM-Excellent duurzaamheidniveau, wat betekent dat het gebouw is opgeleverd zonder aansluiting voor aardgas en is uitgerust met de nieuwste generatie technologie (WKO en PV-panelen). Het ontwerp bevat  slimme toepassingen, zoals lokalisatiesensoren en een intelligente data-infrastructuur. Deze toepassingen maken het gedrag van de gebruikers inzichtelijk en dat zorgt voor een lager energieverbruik en een efficiënter gebruik van de ruimtes. Zo is Fellenoord in Eindhoven klaar voor de toekomst.

Meer dan 8000 m2 MD Strekmetaal

UNStudio heeft Metadecor al in een vroeg stadium bij het project Fellenoord in Eindhoven betrokken, waardoor wij hebben meegedacht in hoe de gevel het beste vorm gegeven kon worden. Het project omvat meer dan 8000 m2 strekmetaal, een omvangrijk project dus. Naast gevelbekleding hebben we onze producten ook toe aan buitenplafonds, zwevende gevelbanden en de fietsenstalling toegepast. Maar daar is het niet bij gebleven. We hebben ook voor de hulp- en achterconstructie, de isolatie en de folie gezorgd. Zowel de hulpconstructie als achterconstructie zijn voorzien van poedercoating in zwarte kleur. De achterconstructie is door ons voorzien voor de isolatie van een waterdichte damp open folie in het zwart en met speciale muurbeugels bevestigd in de isolatie achter de folie. Tussen de muurbeugel en de constructie is een isolator gekomen en ter hoogte van de folie een tengelband. Hierdoor hebben we de koude brug zoveel mogelijk geoptimaliseerd.

detail strekmetaal moire fellenoord

Moiré effect

Op de eerste verdieping hebben we twee panelen strekmetaal achter elkaar geplaatst, waardoor je een moiré effect creëert. Hierdoor krijgt de gevel een speelsere en golvende uitstraling. Meerdere producten

Naast MD Strekmetaal hebben we aan de gevel ook MD Lamel toegepast, geanodiseerd in een speciale koper kleur met daarachter MD Flack. De MD Flack panelen zijn zwart gepoedercoat en beschikken bij de gevelbanden over een speciale anti-dreun om trillingen te voorkomen. Als bevestigingsmateriaal hebben we MD Verti en MD Clips gebruikt, dit zijn zichtbare bevestigingen voor gevels. Bij de fietsenstalling hebben we MD Designperforatie toegepast met een blinde bevestiging van MD Resto.

Van buiten naar binnen

Na maanden bezig te zijn aan de gevel van dit bijzondere projecten, hebben we in de zomer van 2019 opdracht gekregen om ook plafonds en binnenwanden te voorzien van MD Strekmetaal. Hierbij hebben we rekening gehouden met akoestiek in het Atrium van het gebouw. Het Atrium is een belangrijke ontmoetingsplaats met een centrale ligging in het kantoorgebouw.

Meer over dit project
Fellenoord-kantoor-MD Strekmetaal-MD Lamel-Metadecor 02
Fellenoord in Eindhoven
Fellenoord in Eindhoven MD Strekmetaal gevelbekleding interieur
Fellenoord in Eindhoven
Fellenoord-kantoor-MD Strekmetaal-MD Lamel-Metadecor 07
Fellenoord in Eindhoven

Dörken levert technische bouwfolies

Het Belgische bedrijf Dörken heeft voor dit project de technische bouwfolies geleverd. Door de transparante gevels nemen deze folies als het ware de functie van de schil over. Dat betekent dat de folies waterdicht, dampdoorlatend, uv-bestendig en zelfdovend zijn. 

Bekijk de video van Dörken met uitleg over de folie

In dit project is verwerkt