Goudse-waarde-gevel-spijkerbroeken-isolatie-header
   

CSG DE GOUDSE WAARDEN TE GOUDA

Architect: Gortemaker Algra Feenstra | Opdrachtgever: Bouwcombinatie  J.P. van Eesteren | Croonwolter&Dros│Gerealiseerd in: 2022 │ Impressies: GAF

Product: MD Strekmetaal
Type: MD Airport
Hoeveelheid: 1074 m2
Oppervlakte behandeling: poedercoating Interpon D2525 – Faro 2525– YW268F met een extra blanke metallic lak
Materiaal: Aluminium

Product: Isolatie
Type: 'Spijkerbroeken isolatie' VRK PRT200 dikte 200mm 
Hoeveelheid: 1074 m²
Materiaal: Gerecycled katoen waaronder voornamelijk spijkerbroeken

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Gerecylclede spijkerbroeken als gevelisolatie

Metadecor realiseert de gevelrenovatie van middelbare school CSG De Goudse Waarden in Gouda bestaande uit MD Strekmetaal en spijkerbroekenisolatie. Voornamelijk ter hoogte van de gymzaalgevel. De Goudse Waarden (DGW) is een brede Christelijke Scholengemeenschap voor praktijkonderwijs tot en met gymnasium. Er is zorgvuldig gekeken naar de keuze tussen renovatie en nieuwbouw. Uiteindelijk is ervoor gekozen om het bestaande schoolgebouw volledig te renoveren en aan te passen aan BENG-niveau. Sinds 1 januari 2021 moeten alle omgevingsvergunningen van nieuwbouw voldoen aan de eisen voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG). Hierbij wordt er gekeken naar drie eisen: 

  • de maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar
  • het maximale primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar
  • het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten

spijkerbroeken-isolatie-metadecor-montage

Strekmetalen gevelbekleding

Als gevelbekleding passen we MD Strekmetaal toe in het materiaal aluminium. Een semi open gevelbekleding met als afwerking een prachtige parelwitte poedercoating. Daarnaast maken we ook de aluminium randen rond de ramen.

spijkerbroeken-isolatie-metadecor

6.000 spijkerbroeken als isolatie

Maar het meest bijzondere aan deze gevel is de isolatie afgewerkt met een damp open folie. De isolatie is gemaakt van 200mm dikke 'matrassen' vervaardigd uit  6.000 gerecyclede spijkerbroeken voor deze gevel. Oude kleding die verkregen wordt door inzameling en niet meer te gebruiken is als kleding wordt verwerkt tot een hoogwaardig isolatie product (Rd 5,1). Dat is logische want wij trekken niet voor niets een spijkerbroek aan in de winter, dat houdt ons lichaam warm door de hoge isolatiewaarde. Nu gaan de oude spijkerbroeken de school warmhouden als 2e leven. 

Spijkerbroekenisolatie-gevel-metadecor-inzamelactie2

100% circulair

Gebruikte spijkerbroeken worden dus hergebruikt. Daarom is deze isolatie 100% circulair en 100% duurzaam. Daarnaast is de isolatie brandveilig en heeft een hoog akoestische vermogen. Handig, want het gaat om een schoolgebouw met veel enthousiaste leerlingen. Door de vele spijkerbroeken heeft de isolatie dan ook een mooie blauwe kleur. 

MD-Spijkerbroekenactie-Metadecor

Inzamelactie onder de leerlingen

Om de leerlingen van de school te betrekken bij hun eigen nieuwe gevel, het thema circulariteit en duurzaamheid heeft Metadecor het idee bedacht om op de school 6000 spijkerbroeken in te zamelen voor deze isolatie. De leerlingen kunnen zo veel mogelijk spijkerbroeken inleveren om hiermee kans te maken op mooie prijzen. Maar ook de basisscholen en de buurt doet mee aan de actie. De Goudse Waarden pakt dit groots op om zo veel mogelijk mensen aan dit project mee te laten doen. Hoe meer spijkerbroeken hoe beter. Hiermee deed Metadecor mee met de week van de circulaire economie, 7 - 12 februari.

Meer informatie over het inzamelen


Bekijk hieronder het productieproces (Franstalig)