BEDRIJFSGEBOUW TVH EQUIPMENT IN WAREGEM

Architect: Demo Architecten | Opdrachtgever: Willy Naessens
Realisatie in: 2023

Product: MD Lamel
Type: MD LA210 - P10604
Hoeveelheid: 2250 m2
Oppervlaktebehandeling: Poedercoating 2-Laags 120 µm kleur RAL 7035 Fijnstructuur
Materiaal: Aluminium EN-AW 6060 T66

Product: MD Flack
Type: MD FL210 - P10604
Hoeveelheid: 533 m2
Oppervlaktebehandeling: Poedercoating 2-Laags 120 µm kleur RAL 7037 TC: 068/71293 (tiger coatings)
Materiaal: Aluminium EN-AW 5005

Product: Looproosters
Type: Type RR40*2 - 33,33 x 33,33 
Hoeveelheid: 251 m2
Oppervlaktebehandeling: Thermisch verzinken conform NEN-EN-ISO 1461
Materiaal: Staal

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Het nieuwe bedrijfsgebouw van TVH Equipment in Waregem wordt een nieuwe ‘landmark’ in de regio. Dat is de overtuiging van de Willy Naessens Group, opdrachtgever van het pand. Het ontwerp van Demo Architecten laat schuin geplaatste elementen van MD Lamel zien, die de illusie geven dat de gevel gebogen en hol is. Toch wordt er alleen gewerkt met rechte MD Lamel elementen: hoe zit die gevel in elkaar?

Optische illusie

MD Lamel is in de regel volledig recht en kan niet worden gebogen. In andere projecten zijn de lamellen vaak horizontaal of verticaal toegepast. Bij de nieuwbouw voor TVH Equipment doen we het anders. Door de lamellen schuin over elkaar te plaatsen en (op bepaalde plekken) meer ruimte tussen de lamellen te laten, ontstaat de indruk dat de bovenverdieping van dit gebouw tóch rond is: een knappe vondst die vrij eenvoudig het perspectief ‘ombuigt’ en daarmee het pand in het oog laat springen.

Bij het ontwerp van de gevel en de positie van de MD Lamellen is rekening gehouden met de stand van de zon, zodat het directe zonlicht wordt geweerd. Daardoor wordt het in het kantoor niet te warm en valt vooral indirect zonlicht op de werkplekken.

Het gebouw heeft met een diameter van 95 meter een flink volume. De ronde vorm is gekozen om de looproutes tussen de verschillende afdelingen van TVH te minimaliseren. Tussen de omliggende bebouwing is de ronde vorm van het gebouw een mooi contrast.

Verankerde gevelconstructie

De MD Lamellen worden gemonteerd op rondgewalste stalen liggers. Deze stalen achterconstructie van in totaal 80 ton is met ankers bevestigd aan de betonconstructie van het gebouw. Voor de bevestigingselementen van MD Lamel op de staalconstructie met mallen gewerkt. MD Lamel is toegepast met verschillende h.o.h.-afstanden: 600, 900 en 1200 mm.

Ruimte tussen raam en gevel

Tussen de geïsoleerde gevel en de gevel van MD Lamel is ongeveer een meter loopruimte in het ontwerp opgenomen. Dit geeft glazenwassers de ruimte om hun werk te kunnen doen zonder extra hulpmiddelen. In de achterconstructie zijn voorzieningen getroffen voor een aanlijnvoorziening voor de glazenwasser en onderhoudspersoneel, zodat veilig kan worden gezorgd voor een lange toekomst voor dit bijzondere gebouw.

 

Bedrijfsgebouw TVH Equipment in Waregem - MD Lamel- Metadecor - Bevestiging Detail 2

Bedrijfsgebouw TVH Equipment in Waregem - MD Lamel- Metadecor - Bouw proces2

Bedrijfsgebouw TVH Equipment in Waregem - MD Lamel- Metadecor - Impressie3

Bedrijfsgebouw TVH Equipment in Waregem - MD Lamel- Metadecor - Impressie4

Bedrijfsgebouw TVH Equipment in Waregem - MD Lamel- Metadecor - Bouw proces1

In dit project is verwerkt