AUDITORIUM FERINGA BUILDING IN GRONINGEN

Architect: Ector Hoogstad Architecten | Opdrachtgever: Ballast Nedam
Realisatie in: 2023 

Toepassing: Interieur en wandpanelen, gedeeltelijk gevuld met akoestische isolatie
Product: MD Designperforatie en MD Flack
Hoeveelheid: 737 m2
Materiaal: Aluminium
Oppervlakte behandeling: Poedercoating, RAL9006 en RAL9007

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Iconisch auditorium

Het auditorium in het nieuw gerealiseerde Feringa Building van de Universiteit Groningen wordt een icoon. Het gebouw is genoemd naar scheikundige Ben Feringa die in 2016 een Nobelprijs won. Het grote auditorium kan worden gesplitst in twee zalen. Het bevindt zich onder het atrium op de eerste verdieping waar brede trappen naartoe leiden. De wanden en plafonds van het auditorium worden door Metadecor bekleed met MD Flack en MD Designperforatie aluminium panelen, wat een visueel en akoestisch interessante waarde creëert.

Auditorium Feringa MD Designperforatie en MD Flack

Het unieke aspect van dit project is het speciaal ontworpen perforatiepatroon. De ponsvormen zijn exclusief voor dit project gemaakt en worden gecombineerd om een abstract patroon te vormen. Deze subtiel geperforeerde panelen dragen bij aan de esthetiek van de ruimte en zorgen voor verbeterde akoestiek in het auditorium. Hierdoor zijn sprekers beter verstaanbaar.

De buitenzijde van het auditorium is ook niet vergeten. Hier plaatsen wij aluminium panelen met microperforaties waarop teksten zijn aangebracht. Deze microperforaties voegen een speels en modern element toe aan de buitenkant van het gebouw, terwijl de teksten een boodschap of identiteit communiceren.

Montage van de panelen

De MD Flack en MD Designperforatie panelen worden met bedhaken aan de achterconstructie gehangen, het MD Resto-systeem. De achterconstructie bestaat uit aluminium gezette profielen en bevat stelmogelijkheden om diepteafwijkingen tot +/- 10 mm in de bouwkundige ondergrond op te vangen. De panelen zijn gedeeltelijk voorzien van MD Designperforatie type DE130, gebaseerd op de indicatieve vlakken. Deze perforatie bestaat uit twee perforatiegaten in de vorm van een wiebertje, met afmetingen van 8,0 x 18,8 en 5,9 x 14,0. Het totale percentage openheid in de geperforeerde vlakken is ongeveer 20%. De wiebertjes worden in een vast patroon geponst. Langs de rand van de panelen wordt een blinde rand van ongeveer 10 mm toegepast.

De panelen in de ronde buitenwand krijgen geperforeerde teksten, waarbij de perforatie bestaat uit gaten van het type R5U7. De nominale naadbreedte tussen de panelen is 8 mm. De rondingen worden uitgevoerd als gesegmenteerde vormen, met uitzondering van de ronde hoeken. Die worden gewalst. In de geperforeerde panelen in de zaal wordt akoestische zwarte isolatie aangebracht, die wordt ingeklemd in de panelen.

Feringa MD Designperforatie

Feringa MD Designperforatie

Feringa MD Designperforatie

Feringa MD Designperforatie

Feringa MD Designperforatie