EEN HELDER IDEE: MET GEVELVERLICHTING TREK JE DE AANDACHT

Maart 2018 │ Blog │ Leestijd: 3 minuten

Licht in een gevel intrigeert. Licht weerspiegelt het leven dat zich in het gebouw afspeelt. Het trekt de aandacht en vertelt een verhaal. Maar waar moet je rekening mee houden als je kiest voor gevelverlichting?

Waardering door publiek

Een gevel met buitenverlichting wordt door het publiek gewaardeerd, ook omdat het bijdraagt aan het veiligheidsgevoel van mensen. Het biedt passanten een prettige aanblik en de gevel fungeert als herkenningspunt in het landschap. Daarnaast beïnvloedt gevelverlichting de gemoedstoestand van mensen en dat straalt af op jouw merk.

Wil je een stapje verder? Dan is een mediagevel een optie. Hiermee kun je met beelden, teksten of video’s een heel specifieke boodschap van jouw merk overbrengen. Aan de andere kant wil je waarschijnlijk niet de associaties oproepen met Times Square. Hou er dus rekening mee dat je het risico loopt dat voorbijgangers de gevel als opdringerig kunnen ervaren.

Fietsenstalling_den_haag_strekmetaal1

Kies kleur met led

Het past niet om met ‘licht te strooien’. Kies daarom voor ledverlichting om energie te besparen. Ledverlichting heeft als bijkomend voordeel dat er veel meer mogelijkheden zijn voor het gebruik van kleur in verlichting. De volgende kleuren roepen elk hun eigen emoties op:

  • Rood: bij het zien van rood licht versnelt de ademhaling en gaat de hartslag omhoog. Rood staat voor actie en energie;
  • Oranje: oranje stimuleert, verwarmt, maakt creatief en vrolijk;
  • Geel: de associatie met de zon zorgt voor gevoelens van blijdschap en onbezorgdheid;
  • Groen: zorgt voor een rustgevende en ontspannen sfeer;
  • Blauw: een zakelijke kleur die staat voor kalmte, stabiliteit en mannelijkheid;
  • Paars: wordt geassocieerd met creativiteit en mysterie;
  • Roze: een kleur die staat voor liefde, passie en zorg.

Vermijd lichtvervuiling

Met een teveel aan gevelverlichting sla je misschien de plank mis. De gevel moet worden verlicht, niet de wereld daaromheen. Zowel de sturing van de lichtbron als het vermogen daarvan voorkomt lichthinder. Daarom is het verstandig de lichtsterkte dynamisch te organiseren, door vroeg in de avond een andere lichtsterkte in te regelen dan diep in de nacht.

Emmaplein

Opties met verlichting

In onze projecten pasten we al verschillende keren verlichting toe. Bijvoorbeeld in combinatie met MD Strekmetaal in een plafond of gemonteerd in de ronding van een gevel. Maar ook MD Designperforatie biedt legio mogelijkheden om een uniek statement te maken.

In 2016 hebben we bijvoorbeeld een bestaande onderdoorgang bij het winkelcentrum Emmaplein in Zeist gerestyled met MD Strekmetaal en verlichting. Het uitgangspunt was om de doorgang prettig te verlichten. Hierbij werd als voorwaarde gesteld dat het licht gelijkmatig verdeeld moest worden over de hele doorgang, maar dat het tegelijkertijd geen lichthinder opleverde voor omwonenden.

We hebben led verlichting boven het plafond van MD Strekmetaal geplaatst. Het bestaande plafond is hiervoor eerst wit geschilderd voor een optimale weerkaatsing van de indirecte verlichting. Daarna hebben we de led verlichting opgenomen in de draagconstructie-profielen van het plafond. Dit resulteert in een prettige diffuse verlichting. Bijkomend element is de specifieke doorkijkrichting van MD Strekmetaal. Als je er onderdoor loopt, verandert het beeld van open naar dicht en vice versa: er ontstaat een dynamisch geheel.

Al met al, licht communiceert. De keuze daarvoor neem je dan ook weloverwogen. Het belangrijkste is immers dat het passend moet zijn. En tot slot zijn de gemeentelijke regels ook van belang om mee te nemen.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Altijd de nieuwste blogs in je mail?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Zo kun je inspiratie opdoen vanuit je luie stoel. In ons privacy statement lees je hoe wij omgaan met gebruikersgegevens.

Schrijf je in