MEER MET MOIRÉ

November 2017 │ Blog │ Leestijd: 2 minuten

Ken je dat effect, dat als je tv kijkt en het gestreepte overhemd van de presentator een heel eigen leven lijkt te leiden? Dat wordt ook wel het moiré patroon genoemd. Metadecor heeft niet zoveel met overhemden, maar wel met patronen. En wat op tv een ongewenst effect geeft, kan op een gevel, plafond of wand juist een aantrekkelijk beeld creëren.

Het ontstaan

De term ‘moiré’ komt uit het Frans en werd oorspronkelijk gebruikt in de textielindustrie. Het is een optisch effect, dat ontstaat op het moment dat twee of meerdere patronen over elkaar heen worden gezet. Als die patronen in een bepaalde verhouding tot elkaar staan, gaan ze met elkaar 'werken' en ontstaat er een gevlamd of gegolfd beeld. Ofwel, een moiré patroon.

MD_Strekmetaal_moire_patroon_zijaanzicht

Verschillende effecten

Je kunt een moiré patroon maken met MD Strekmetaal, MD Designperforatie en MD Lamel. In een gelaagde vorm geeft dit een aantrekkelijk beeld op een gevel en aan een wand of plafond. Vanuit verschillende hoeken kun je zelfs meerdere vormen ontdekken. Bovendien kun je bij MD Strekmetaal kiezen voor de ‘standaard’ variant, maar gaasachtig Strekmetaal dat gewalst is, geeft weer een geheel eigen beeld.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt bijvoorbeeld de illusie van bewegend water te creëren. Of verschillende functies van een gebouw uitbeelden. Laat je creativiteit en verbeelding de vrije loop. The moiré you look…

Hieronder zie je een voorbeeld van MD Designperforatie. Het ogenschijnlijk eenvoudige DE110 patroon krijgt door moiré opeens een heel ander uiterlijk.

Moire_effect1

Moire_effect2

Moire_effect3

Moire_effect4


Stevig vastgezet

Voor de bevestiging van een moiré paneel is er een heel scala aan opties. Met schroeven in dezelfde kleur als de panelen heb je een solide optie. Maar ook een blinde bevestiging is mogelijk, waarbij de panelen worden afgehangen aan een achterconstructie. In beide gevallen weet je zeker dat het moiré effect optimaal tot z’n recht komt.

Kortom: net even dat beetje meer doen met een project, dat is wat moiré als optie biedt.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email