Paviljoen Vlijmen
   

LICHT BRENGT GEBOUWEN TOT LEVEN

September 2018 │ Blog │ Leestijd: 2 minuten


Licht is ongrijpbaar. Het bestaat uit stralen die super snel door de ruimte en lucht bewegen. De ene kleur absorbeert het licht, de andere kaatst het terug. Licht brengt dingen tot leven.

Ziel van het plein

Het Paviljoen in het centrum van Vlijmen, dat huisvesting gaat bieden aan een kapper, bloemist en horecagelegenheid wordt voorzien van een geïntegreerd lichtkunstwerk. Met de afronding van dit gebouw is het kloppende hart van Vlijmen compleet. Het Paviljoen komt in het middelpunt van de belangstelling te staan door het lichtkunstwerk en vormt daarmee de ‘Ziel van het plein’. Het lichtkunstwerk geeft een extra dimensie aan het pand en aan het centrum van Vlijmen.

Architectonische uitstraling

Voor de bovenrand van het paviljoen maakt Herman Kuijer, beeldend kunstenaar, gebruik van MD Formatura. De perforatie in het metaal en het lichtprogramma dat zich daarachter afspeelt vormen het kunstwerk. Het licht wordt door LED-armaturen gegenereerd en straalt de naar binnen gebogen vierkanten aan. Hoewel de zogenoemde ‘kroon’ opgebouwd is uit panelen vormen de vierkanten een doorlopend patroon. Samen met de subtiele kleur verlopen in het lichtprogramma van de kunstenaar draagt dat bij aan de architectonische uitstraling van het gebouw.

Lichtbron nooit in beeld

Om te komen tot het juiste lichtspel zijn er meerdere lichtproeven gedaan met verschillende formaten en hoeken. Het gekozen vierkant bleek de beste oplossing te zijn voor een mooi repeterend geheel en een gelijkmatig lichtverschijnsel. De hoek en de locatie van de lichtbron is bepalend voor het effect. De lichtbron wordt daarom zo geplaatst dat hij nooit direct in beeld is en dat de vierkanten goed worden aangestraald.

Foto's lichtproeven:
De pijl wijst de plek aan waar het lichtschijnsel het beste tot zijn recht komt en wordt toegepast in het project.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Altijd de nieuwste blogs in je mail?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Zo kun je inspiratie opdoen vanuit je luie stoel. In ons privacy statement lees je hoe wij omgaan met gebruikersgegevens.

Schrijf je in