24-april-2020

IN GESPREK MET SANDER VAN LEEUWEN

In gesprek met Sander van Leeuwen groot zw
   

Sander van Leeuwen is al meer dan 15 jaar een vast begrip bij Metadecor. Naast zijn studie werktuigbouwkunde werkte hij vanaf het begin al bij Metadecor. Daarbij was hij van alle markten thuis. Van tekenwerk tot projectleiding en van productie tot montage, alles pakte Sander aan. In 2008 is Sander volledig bij Metadecor in dienst gekomen. Met de tijd en groei van Metadecor is zijn focus veel meer komen te liggen op de engineering van alle projecten. Hij vertelt je dan graag ook meer over zijn rol als Hoofd Engineering.

Wat is jouw rol binnen Metadecor?

“Mijn rol binnen Metadecor is eigenlijk tweeledig. Aan de ene kant ben ik Hoofd Engineering en aan de andere kant ben ik technisch ontwerper. Als Hoofd Engineering bepaal ik het beleid op onze afdeling en stuur ik mijn directe collega’s zo efficiënt mogelijk aan. Ik ben uiteindelijk eindverantwoordelijk voor alles wat er op mijn afdeling bedacht wordt. Als technisch ontwerper draag ik zorg voor de engineering van meerdere projecten. Daarbij spar ik veel met onze opdrachtgevers over de wensen. Dit vertaal ik in samenwerking met onze technisch tekenaars naar technische details. Een tekenaar loopt regelmatig tegen problemen aan in het tekenwerk en dan kijk je samen hoe je dit technisch het beste op kunt lossen. Ook hebben we in ons werk regelmatig contact met constructeurs. Want wat je bedacht hebt, moet qua haalbaarheid ook goed getoetst zijn.”

Wat vind jij het leukste aan jouw baan?

“Het leukste aan mijn werk vind ik dat je met meerdere mensen te maken hebt. Je zit als technisch ontwerper in het spanningsveld van opdrachtgever, architect en interne haalbaarheid. Je streeft een bepaald ontwerp met elkaar na, maar je moet wel goed na gaan of het technisch haalbaar is. Wat kan wel qua productie? Wat kan qua montage? Het is een leuk spanningsveld om daarin iedereen tegemoet te komen. Als je met elkaar meedenkt en elkaar goed aanvoelt, dan kun je hele mooie dingen met elkaar maken.”

In gesprek met Sander van Leeuwen klein kleur

“Het leukste aan mijn werk vind ik dat je met meerdere mensen te maken hebt. Je zit als technisch ontwerper in het spanningsveld van opdrachtgever, architect en interne haalbaarheid. Je streeft een bepaald ontwerp met elkaar na, maar je moet wel goed na gaan of het technisch haalbaar is."

Waarin zit jouw uitdaging?

“Het is een enorme uitdaging om alle belanghebbende continue in het proces mee te nemen, in alle stappen die je wilt ondernemen. Dit geldt zowel voor externe belanghebbenden, maar uiteraard ook je directe collega’s die aan het project werken. In het begin stemmen we een paar belangrijke details af met de opdrachtgever om te zorgen dat we daarna goed verder kunnen. Je moet in ons werk met veel dingen rekening houden. Past het bij het beeld van de opdrachtgever en architect, is het technisch haalbaar, is het te monteren en gaat het zo werken als bedacht. Intern vindt er qua planning veel afstemming plaatst om te zorgen dat het proces goed blijft verlopen.”

Wat maakt werken bij Metadecor zo leuk?

“We maken met elkaar en onze opdrachtgevers hele mooie gevels. We maken dingen met lef vind ik. We laten ons niet snel remmen door beperkingen en gaan technische uitdagingen in ons werk juist niet uit de weg. Dat spel vind ik binnen Metadecor zo leuk. Het is een jong en dynamisch bedrijf, waar je heel veel vrijheid hebt om dingen naar eigen inzicht te organiseren. Dat siert het bedrijf enorm. En na 15 jaar heb ik het er nog steeds erg naar mijn zin, dus dat zegt genoeg lijkt mij.”

Wat beteken jij voor de klanten van Metadecor?

“Ik zorg voornamelijk voor een goede afstemming binnen een project qua engineering. Dat is het belangrijkste. Je wilt met elkaar goed werk leveren en goed meedenken met onze opdrachtgevers. Op een goede manier communiceren is dan ook echt van belang en daarin ook de verschillende belangen af te wegen. Een bouwbedrijf is vaker geënt op snelheid in het proces en de architect wil dat ontwerp zo goed mogelijk tot uiting komt. Daarin manoeuvreren en die spanning in een goed proces is het mooiste. Je wilt dat beide partijen na oplevering je weer weten te vinden voor een nieuw project.”