GEVELS IN 2018: DÉ 3 TRENDS

Januari 2018 │ Blog │ Leestijd: 2 minuten

Welke aandachtspunten krijgen in 2018 nog meer ruimte bij de ontwikkeling van gevels? En welke rollen spelen patronen, oppervlaktebehandelingen en stijlen daarbij? Dit zijn de 3 trends in geveltechniek voor 2018.

1. De gevel als visitekaartje

In gevelontwerpen zien we steeds vaker dat de opdrachtgever er zijn eigen twist aan wil geven. Een gebouw uniek maken en zo echt iets achterlaten voor de volgende generaties is het nieuwe ontwerpen. We zien daarbij ook kenmerken van de victoriaanse stijl terugkomen. Het overdadige wordt daarbij overgenomen, het romantische even daargelaten. Met goud als kleurkeuze laten de ontwerpen zien dat we de crisisjaren achter ons hebben gelaten. Waar er eerder nog gebruik werd gemaakt van groen, zwart en koper, is goud geanodiseerd nu weer helemaal terug. De natuurlijke materiaalkleuren blijven daarnaast onverminderd populair.

Formatura_Render_Raqtan

2. Van aanbesteding naar direct opdrachtgeverschap

We hebben het druk met z’n allen. Dat zien we ook terug in de verhouding tussen aanbestedingen en directe opdrachten. Opdrachtgevers hebben niet altijd tijd om een aanbesteding uit te zetten en nemen daarom liever direct contact op met leveranciers. Dit heeft als voordeel dat de marktpartijen vroegtijdig in een bouwteam bij elkaar kunnen worden gezet en op hun eigen gebied toegevoegde waarde leveren. Een voorlopig ontwerp van de architect is hierbij al voldoende. De aangehaakte marktpartijen vervolmaken dit vervolgens tot een definitief ontwerp met bijbehorende offerte. Als alles in kannen en kruiken is, zijn alle betrokken partijen al op elkaar ingespeeld. BIM wordt nu al steeds vaker gebruikt om de samenwerking verder te verdiepen.

obecni_dvur_prague_15

3. Duurzaamheid wordt meer en meer een standaard

Duurzaamheid in de bouw is niet nieuw. Sinds een aantal jaar wordt in elke fase van de bouw gekeken hoe dingen duurzamer kunnen en zijn de zonnepanelen en warmtepompen niet aan te slepen. We merken dat er steeds meer budget is voor dit soort oplossingen. Duurzaamheid gaat hierbij verder dan alleen een energielabel van de overheid: passieve oplossingen zorgen dat het steeds vaker een vast punt op de agenda wordt.

Door de verduurzaming kun je niet alleen energie besparen, maar ook het gebouw aan de binnen- en buitenkant voor de gebruiker prettiger maken. Neem bijvoorbeeld een kantooromgeving. Op Architectenweb stond al dat de traditionele werkplekken steeds vaker worden omgetoverd tot huiselijke ontmoetingsplekken. De overtuiging hierbij is dat het werknemers energieker en gezonder houdt en dat komt het arbeidsethos ten goede. Maar ook met mooie en goede zonwering of ventilatie oplossingen kun je al een wereld van verschil maken. Wat ons betreft een win-winsituatie!

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Altijd de nieuwste blogs in je mail?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Zo kun je inspiratie opdoen vanuit je luie stoel. In ons privacy statement lees je hoe wij omgaan met gebruikersgegevens.

Schrijf je in