Blog Elkaar weer zien Project Garden Store in Belgie
   

ELKAAR WEER ZIEN

Mei 2020 │ Blog │ Leestijd: 2 minuten

Het is een oude wereld in een nieuwe situatie. Elektrische auto’s staan thuis maar niet meer aan de lader. De gevels van de woningen in de straat zijn niet anders dan zoveel. Met een oneindige opstapeling van stenen zijn wij opgegroeid. Kozijnen zijn de enige afwisseling in het beeld van deze stapel stenen. Maar ook deze hebben de afmetingen van oude kijkgaten. Wat maakt het zo bijzonder om hierna te kijken? De techniek heeft voor grote veranderingen gezorgd. Wij werken thuis alsof het nooit anders is geweest. Ook de mensen achter de gestapelde stenen. Maar wat is het dat dit normaal zo normaal lijkt te zijn. Wij maken muren van steen met daarin kozijnen. Veel woonwijken worden nog steeds op deze manier opgebouwd.

Blog Elkaar weer zien rijtjeshuizen

Veiligheid

Door nieuwe technieken is het mogelijk om huizen niet te bouwen van dichte muren. Materialen als glas bijvoorbeeld hebben een isolerende werking met waardes waar geen steen tegen op kan. De muur is ontstaan door het waarborgen van veiligheid in ons bestaan. Die ervoor zorgen dat wij beschermd zijn tegen vijanden, dieren en elementen van het weer. Waarbij vensters zijn gemaakt om vijanden te observeren. Wij leefden buiten de muren van ons onderkomen als het veilig was. Door de eeuwen heen is onze context veranderd, waardoor muren niet meer nodig zijn voor deze veiligheid. Maar om binnen te werken en te leven. Interessant is dat wij nu nog steeds dezelfde muren maken. Al is ons denken wel verander, niet meer van buiten naar binnen maar van binnen naar buiten. De natuur houden wij liever buiten. Wij doen ons best om warmte binnen te houden door te isoleren. Hoe meer isolatie hoe beter maar is dat zo?

Blog elkaar weer zien Perforatiepatroon wolken

Natuurlijk

Kunnen wij niet beter veel meer zonlicht ons gebouw laten binnen komen? Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Ons lichaam kan het zelf aanmaken in de huid onder invloed van de ultraviolette B-stralen uit het zonlicht. Wij zijn een batterij die langzaam wordt opgeladen. Deze warmte en energie hebben wij nodig voor de koude en donkere dagen. Wij zijn uit het oog verloren waarom de muren zijn ontstaan. Voor de veiligheid hebben wij geen muren meer nodig. Hiervoor is technologie ontwikkeld dat ons kan beschermen. Fysieke bescherming voor de elementen van de meteorologie zijn onze nieuwe uitdaging. Als wij hierover nadenken is de hedendaagse architectuur van onze woonwijken niet meer dan verleden tijd. Wij bouwen om te bouwen en maken regels voor de energieprestatienormen.

Blog elkaar weer zien MD Lamel gevel Macchine per Caffee Dapino

Transparant

Waarom kijken wij niet door de muren heen? En is ieder mens verscholen achter een stapel stenen. Bij transparante muren ontstaat er een dialoog met de context. De kleine wereld van thuis wordt zoveel groter. De oplossing voor het nieuwe normaal. Wij zien elkaar weer zitten of staan. En maken contact met onze omgeving waarbij ook de dieren en planten horen. Wij moeten over onze stenen muur heen stappen. Om de wonderlijke wereld naast het huis te ontdekken!

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email