The imprint 1 reis door Zuid-Korea
   

EEN REIS DOOR ZUID-KOREA

April 2018 │ Blog │ Leestijd: 3 minuten

In februari reisden drie collega’s af voor een architectonische reis door Zuid-Korea. Samen met ons agentschap daar hebben we de afgelopen drie jaar een aantal heel mooie projecten mogen realiseren. Met dit blog geven we een kijkje in hun avontuur. Reis je mee?

Een gevel als zonwering

Bij het aanrijden doemt het gebouw voorzichtig op tussen de heuvel. Het Hyundai Motor Training Center is het nieuwe opleidingscentrum van Hyundai Motor in Zuid-Korea. Metadecor heeft de gehele gevel van 2.600m2 MD Strekmetaal voorzien. Door de speciale coating en de textuur van het materiaal ontstaat er een prachtig spel met daglicht die reflecteert bij het bewegen door het landschap. De maas van het MD Strekmetaal is variabel en hierdoor verloopt deze van open naar dicht en weer terug.

Hyundai Motor 2 reis door Zuid-Korea
Hyundai Motor Training Center
Hyundai Motor 4 reis door Zuid-Korea
Hyundai Motor Training Center
Hyundai Motor 6 reis door Zuid-Korea
Hyundai Motor Training Center
Hyundai Motor 7 reis door Zuid-Korea
Hyundai Motor Training Center
yundai Motor 9 reis door Zuid-Korea
Hyundai Motor Training Center

Een tweede leven

Midden in Seoul is een bestaand gebouw compleet gerenoveerd voor een nieuwe herbestemming. Het is nu een prachtig koperkleurig gebouw met gebogen MD Strekmetaal panelen als gevel. De reflectie van het licht werkt mee aan een spectaculaire gevel in combinatie met het textuur van het patroon en de golven die in de gevel zijn ontstaan. Het gebouw is op een eenvoudige wijze voorzien van een nieuwe schil. Op enkele plaatsen is het MD Strekmetaal doorgetrokken over de ramen. Hierdoor ontstaat er aan de buitenzijde een nieuw silhouet en heeft het ook de functie om de zon te weren.

Office CDA 2 reis door Zuid-Korea
New Office Building Seoul
Office CDA 2 reis door Zuid-Korea
New Office Building Seoul
Office CDA 2 reis door Zuid-Korea
New Office Building Seoul
New Office Building Seoul 1 reis door Zuid-Korea
New Office Building Seoul

Van drie gebouwen een eenheid maken

Aan de rand van Seoul zijn drie bestaande gebouwen compleet getransformeerd van binnen en buiten. Om hiervan één gebouw te maken heeft de architect gekozen voor een voorzetgevel. Deze is rondom de buitengevels van de complexen gerealiseerd. De materiaal keuze van ons product MD Strekmetaal in combinatie met een speciale rode poedercoating is echt gaaf. Er is gekozen om delen van de voorzetgevel open te houden door statische luiken te plaatsen.

Office CDA 4 reis door Zuid-Korea
Office CDA Seoul
Office CDA 2 reis door Zuid-Korea
Office CDA Seoul
Office CDA 3 reis door Zuid-Korea
Office CDA Seoul
Office CDA 2 reis door Zuid-Korea
Office CDA Seoul

Prachtige villa in Kunstenaarswijk

Deze prachtige villa is gerealiseerd in een leuke en inspirerende kunstenaarswijk. Het hele complex bestaat uit bijna één soort beton, waarbij enkele accenten zijn gelegd op ingangen en aparte massa’s. Deze zijn bekleed met MD Strekmetaal panelen in een geanodiseerde koper kleur. Achter enkele delen zit glas en deze combinatie zorgt voor voldoende daglicht in de achterliggende ruimte. Maar gelijk biedt dit privacy op het maaiveld.

Heyri woning 5 reis door Zuid-Korea
Villa in Kunstenaarswijk
Heyri woning 4 reis door Zuid-Korea
Villa in Kunstenaarswijk
Heyri Woning 3 reis door Zuid-Korea
Villa in Kunstenaarswijk

Expositieruimte in Zuid-Korea

Voor het einde van dit jaar willen wij een expositieruimte openen met een aantal MD producten en bevestigingssystemen. In deze expositieruimte kunnen wij demonstraties geven aan Koreaanse architecten en opdrachtgevers om zo kennis te maken met onze innovatieve voorbeelden van design gevelbekleding. Samen met ons agentschap hebben we hier nu concrete stappen in gezet.

Een bezoekje aan de grens

Een heel ander soort hoogtepunt van onze reis was het bezoek van de zwaar bewaakte grens tussen Noord en Zuid-Korea. Deze demilitarized zone is een grens van een stuk niemandsland met een breedte van 4 km. In dit gebied vond de belangrijke ontmoeting plaats tussen de leiders van beide landen, een jaar geleden. Door het oog van een verrekijker lijkt het een heel normaal land, maar we weten allemaal dat dat anders is. Heel indrukwekkend om te zien.

Bijzondere architectuur van David Chipperfield en MVDRV

Op onze laatste dag hebben we twee zeer bijzondere gebouwen bezocht, namelijk het Amorepacific Museum of Art en The Imprint van MVRDV Architecten. Bij het Amorepacific Museum of Art is het mooi te zien wat licht betekent voor zowel interieur als exterieur. Door de lamellen gevel aan de buitenkant ontstaat er een monolithisch beeld. De glazen gevels vallen hierdoor weg en de weerkaatsing van de gebouwen eromheen wordt onderbroken. En van binnenuit kijk je volledig uit over de stad.

The Imprint van MDRDV Architecten is een opvallend verschijnsel. Het is uit een materiaal gegoten met een contra mal van het naastgelegen gebouw. Design van Nederlandse bodem, dan voel je wel een beetje trots. Een eenvoudig beeld maar technisch ontzettend ingenieus. Het zijn de details die zorgen voor verwondering. Als je op het gebouw af komt lopen is het alsof je erin getrokken wordt. Door een schouwspel met spiegels en lichtreflectie voelt het alsof je zweeft.

Alles de moeite waard om te bezoeken als je ooit naar Zuid-Korea gaat.

Amorepacific 1 reis door Zuid-Korea
Amorepacific
Amorepacific 2 reis door Zuid-Korea
Amorepacific
The imprint 3 reis door Zuid-Korea
The Imprint
The imprint 2 reis door Zuid-Korea
The Imprint

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email