25-mei-2023

Stem op ons project voor de Construsoft BIM Awards 2023

Met ons spraakmakende werk, Huus voor Sport en Cultuur in Zuidwolde, doen we mee aan de Construsoft BIM Awards. Daar worden grote prijzen uitgereikt voor bouwkundige modellen getekend in Tekla. Ons project valt in de categorie 'Publieke projecten'. Met ons project maken we kans op twee prijzen: de categorieprijs en de publieksprijs. De categorieprijs wordt bepaald door een jury, maar voor de publieksprijs hebben we jouw stem nodig. De stemfase loopt van 25 mei tot en met 15 jui. Stem je mee?

Huus voor Sport en Cultuur Zuidwolde BIM Awards

De gevel gaat golvend rond het gebouw, daarom is geen onderdeel gelijk. Om de maatvoering van alle unieke onderdelen te borgen, besteedden we in Tekla veel aandacht aan het maken van slimme koppelingen tussen onderdelen. Bijvoorbeeld met gesneden pen-gatverbindingen.

Eén van de meest lastige koppelingen is de montage van de houten latten op de aluminium frames. Deze koppeling kent een aantal eisen:

  1. Een lat ligt vrijwel nooit parallel met het frame (er is altijd een kleine hoekverdraaiing);
  2. Het contactoppervlak tussen het hout en het aluminium moet tot een minimum beperkt worden;
  3. Tot slot varieert de hart-op-hart afstand van de latten.

Om deze eisen in één koppeling te kunnen maken, kozen we voor een lasergesneden kamvormige plaat. Deze plaat verkleint het contactoppervlak tussen hout en aluminium, maakt een hoekverdraaiing mogelijk en legt de positie van de houten lat vast ten opzichte van het aluminium. Hiermee wordt de assemblage van de latten makkelijker. Alle complexiteit zit in het gesneden onderdeel.

Huus voor Sport en Cultuur BIM Awards