25-juni-2024
   

Metadecor International op de AIA-conferentie Washington

Metadecor International nam deel aan de AIA Conference and Expo in Washington (5-8 juni 2024) en werd zeer goed ontvangen door het (voornamelijk Amerikaanse) architectenpubliek. In stand #337 presenteerden we ons nieuwe MD Formatura patroon FO337 en presenteerden we een toren met MD Formatura panelen. We voerden veel discussies over architectuur en bouwtechniek met een internationaal publiek en kwamen thuis met veel nieuwe contacten en ideeën.

Echoes of Elegance, Façades for the Future: we kozen deze slogan om architecten aan te moedigen hun eigen patroon te ontwerpen voor de gevel van hun project. Een (dubbele) metalen gevel kan verschillende functionaliteiten toevoegen aan een (bestaand) gebouw . ‘Waar kan ik jullie volledige scala aan patronen zien?’, vroeg menig architect. Ons antwoord: ‘Jouw patroon zal er niet tussen zitten: het zit in je hoofd’. Iedere gevel die wij maken is uniek. Wij werken graag met architecten aan hun patronen en ontwerpen.

Geen catalogus

‘Nee, we hebben geen catalogus’, was een andere zin die we meer dan eens moesten uitspreken. ‘Alles wat wij maken is maatwerk’. Begroting was onvermijdelijk het volgende onderwerp. Ja, we kunnen een exclusieve gevel maken voor de Louboutin winkel aan Madison Avenue en als we die met de hand moeten borduren (of in dit geval lassen), is dat kostbaar. Maar je kunt een unieke gevel maken zonder het budget te verhogen. De ‘truc’ is om het ontwerp te vereenvoudigen en de productie te automatiseren (dat kunnen onze engineers als geen ander). We hebben genoeg voorbeelden (gebouwen) die juweeltjes zijn in hun soort en gemaakt zijn binnen een zeer redelijk budget.

Binnenlaten of buitenhouden?

Onze gevels geven schaduw: zon, wind, regen. Ze houden de schittering buiten. Filteren daglicht. Ze creëren privacy. Ze dragen bij aan de energie-efficiëntie van een gebouw (verminderen van de warmtebelasting met behulp van getemperd daglicht), ze hebben akoestische capaciteiten. ‘Zijn ze kogelvrij?’. Dat was een vraag die we nog niet eerder hebben gehad voordat we een show in de VS bezochten. Nee, dat hebben wij niet getest. Zouden we wel kunnen doen. We nemen aan dat ze kogelvrij kunnen zijn. Bij het zien van de puntige figuren in sommige MD Formatura patronen vroegen enkele architecten zich af of die patronen wel toegestaan ​​zijn in openbare ruimtes. Onze ingenieurs kunnen hierover adviseren, maar wij zijn van mening dat de ontwerpteams deze beslissingen moeten nemen. Soms zijn de stekelige figuren opzettelijk: om mensen op afstand te houden. Maar nooit in een gebied met jonge kinderen uiteraard.

Succesvolle samenwerkingen

Na zoveel enthousiaste bezoekers op onze stand te hebben gesproken, hopen we dat we in de (nabije) toekomst kunnen schrijven over succesvolle samenwerkingen in de VS. Uiteraard hebben we de winkelpui voor Christian Louboutin aan Madison Avenue in New York – ontwikkeld in samenwerking met 212box architecten – als ultieme etalage. Andere projecten en patronen die op AIA24 meer aandacht trokken dan andere: Het Plantsoen in Leiden (NL, architect VVKH) en het dadelpatroon dat we gebruikten voor het Raqtan-hoofdkantoor in Dammam, Saoedi-Arabië (architectuur door Rempt van der Donk). Wandel/scroll gerust eens door de projecten op onze website en laat je inspireren. Wij zijn er zeker van dat wij samen jouw gevel op maat kunnen realiseren.