Woongebouw Cruquius Sigma Amsterdam MD Formatura gevelbekleding close-up liggend
   

Woongebouw Cruqius Sigma in Amsterdam

Architect: IAA Architecten│ In samenwerking met: Abels & Partners Architecten | Opdrachtgever: Koopmans B.V.
Gerealiseerd in: 2021 | Beelden: cepezed | 

Product: MD Formatura
Type: Eigen ontwerp
Hoeveelheid: 85 m²
Oppervlakte behandeling: AluBronze C33

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Creatief wonen en werken op oud Cruqius Sigma terrein

Woongebouw Cruqius Sigma in Amsterdam is onderdeel van de herontwikkeling van het oude terrein van de verf- en vernisfabriek Vettewinkel en Zonen (later Sigma). Op het terrein staat een aantal karakteristieke gebouwen, waaronder de monumentale verffabriek en naastliggende lakmagazijn annex verfmalerij. Deze bebouwing wordt gerestaureerd en geschikt gemaakt voor creatieve bedrijvigheid en wonen. Op de verffabriek zelf worden twee extra woonetages gebouwd, de bestaande lagen zijn voor bedrijven. De nieuwe opbouw is historisch verantwoord, omdat ooit twee extra lagen waren voorzien. De andere kenmerkende gebouwen verkeren in slechte technische staat en worden afgebroken. De lakstokerij aan de kade blijft behouden en krijgt een nieuwe functie.

Nieuwbouw in industriële bouwstijl

In een passende industriële stijl wordt nieuwbouw rondom de bestaande gebouwen gerealiseerd, met woningen zowel in koop- en huursector als gestapeld en grondgebonden. Zo ontstaat een losse bebouwing met een evenwichtige verdeling tussen oud en nieuw met respect voor het monument en met diverse zichtlijnen tussen de gebouwen. De differentiatie in bouwhoogte van de omliggende bebouwing zorgt ervoor dat het opgetopte monument goed zichtbaar wordt. Door aan de zuidzijde lagere bebouwing te maken ontstaat een geleidelijke opbouw. Het totale project waar woongebouw Cruqius Sigma Amsterdam onderdeel van uitmaakt, omvat 77 woningen met 53 parkeerplaatsen op en onder het maaiveld.

Woongebouw Cruquius Sigma Amsterdam MD Formatura gevelpanelen

Metaal als textiel voor Woongebouw Cruqius Sigma

Voor het woongebouw Cruqius Sigma Amsterdam heeft Metadecor een bijdrage mogen leveren aan de unieke uitstraling. Binnen de ontwikkeling van dit project is veel aandacht besteed vanuit de opdrachtgever aan een duurzame en prettige leefomgeving. De architect was op zoek naar een paneel met een unieke uitstraling, in overleg met Metadecor heeft de aannemer gekozen voor MD Formatura. Het patroon is in samenspraak met de architect verder uitgewerkt tot een uniek patroon. De architect heeft hier zelf een uniek ontwerp voor aangeleverd, waarin de MD Formatura ovaaltjes in een 4-tal verschillende hoeken/graden zijn gebogen. Het ontwerp van de ombuigingen is metaal als textiel, zie hieronder de uitwerking daarvan. De MD Formatura panelen zijn op twee zijdes van het gebouw toegepast, zowel voor het centrale trappenhuis van gebouw als voor het trappenhuis op de zijde van het gebouw. Metadecor heeft zowel de gevelbeplating als de hulpvoorzieningen geleverd om de panelen netjes te laten aansluiten op de aanwezige bordespanelen en de gevel.

In dit project is verwerkt