Waar of niet waar - Mythes gevelbouw - Metadecor - Blog 1
   

WAAR OF NIET WAAR? ZES MYTHES IN DE GEVELBOUW

November 2023 │ Blog │ Leestijd: 3 minuten

Dagelijks worden we gebeld met vragen over gevels, gevelmaterialen en onze ervaring met bepaalde oplossingen. We hebben een lijstje met FAQ’s gemaakt en delen hier graag zes veel voorkomende ‘misverstanden’ in de gevelbouw.

Waar of niet waar - Mythes gevelbouw - Metadecor - Blog 2

1. Cortenstaal stopt met het lekken van roestwater na drie jaar

Niet waar! Ook na veertig jaar geeft een gevel van onbehandeld cortenstaal nog staaldeeltjes af. We hebben dit proefondervindelijk bewezen. Houd in een ontwerp dus altijd rekening met de afvloeiing van hemelwater langs de gevel. Een eenvoudig grindbed kan de oplossing zijn.

Waar of niet waar - Mythes gevelbouw - Metadecor - Blog 3

2. Aluminium kan onbehandeld worden toegepast in de gevel

Ja, dat kan – in het Nederlandse klimaat. Het gebeurt niet vaak, omdat weer, wind en gebruik toch hun sporen makkelijker achterlaten op een onbehandeld oppervlak. De reden om aluminium te voorzien van een oppervlaktebehandeling, is voornamelijk esthetisch. De oxidatie van onbehandeld aluminium is zodanig traag, dat het de constructieve eigenschappen voor een (heel) lange periode behoudt.

Waar of niet waar - Mythes gevelbouw - Metadecor - Blog 4

3. Geanodiseerd aluminium is in de regio Amsterdam niet toegestaan

Niet waar! Het is wel goed om te kijken naar de anodisatiekwaliteit en de gewenste nabehandeling. De regio Amsterdam heeft strenge klimaateisen, maar er zijn wel degelijk anodisatiebehandelingen die aan die eisen kunnen voldoen. Zijn er twijfels over de geschiktheid van een locatie voor bepaalde materialen of oppervlaktebehandelingen? Vraag het onze engineers!

Waar of niet waar - Mythes gevelbouw - Metadecor - Blog 5

4. Groene gevels roesten eerder

Niet waar – tenzij er cortenstaal is gebruikt en de oxidatie gewenst is. Maar zelfs dan zal het aanwezige groen nauwelijks invloed hebben op de mate van corrosie. Met de huidige kwaliteit van poedercoatings en anodisatie, heeft het laten begroeien van stalen of aluminium gevels geen invloed op de houdbaarheid van de gevel. Wel raden we aan om geen zelfhechtende planten te gebruiken in het kader van onderhoud.

Waar of niet waar - Mythes gevelbouw - Metadecor - Blog 6

5. Geanodiseerd aluminium kan gaan bladderen

Nee, dat kan het niet. Anodiseren is een elektrochemisch proces dat de buitenste laag van het aluminium modificeert tot een slijtvaste oxidelaag. Er wordt dus geen extra laag toegevoegd, zoals met coaten. Omdat de toplaag met deze behandeling poreus wordt, kunnen kleuren worden toegevoegd. Die kleur is daarmee ‘verankerd’ in het materiaal.

Waar of niet waar - Mythes gevelbouw - Metadecor - Blog 7

6. We kunnen gevels maken van 100% gerecycled aluminium

Ja en nee. Ja: het is technisch mogelijk, maar gebeurt nog niet op grotere schaal en is daarom prijzig. Er is niet genoeg ‘afval-aluminium’ beschikbaar en wat inzetbaar is, drijft de prijs ervan omhoog. Het goede nieuws: de recycling van aluminium is relatief eenvoudig en kost weinig energie. We zien de inzet van gerecycled aluminium bij extrusieprofielen groeien en hopen dat de andere productgroepen gaan volgen. Dit is iets dat ook wij graag willen oppakken met onze klanten en toeleveranciers.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email