Stem op Santos
Met ons project Pakhuis Santos in Rotterdam dingen we mee voor de Construsoft BIM Awards 2024 in de categorie 'publieke projecten'. Per categorie wordt een winnaar bepaald door een externe jury van experts uit de bouw- en BIM-industrie. Vanaf maandag 13 mei tot en met 5 juni kun je stemmen op jouw favoriete project. Het project met de meeste stemmen wint de publieksprijs. Stem op Santos!
Het gebouw Pakhuis Santos is een begrip aan de Rijnhaven in Rotterdam. Jaargangen bouwkundestudenten hebben dit gebouw gezien als opdracht om het te herontwikkelen. Veel van deze studenten zullen zich nog de geur van kruiden herinneren bij het betreden van dit gebouw, die zo typerend was. Deze geur is afkomstig van de jarenlange dienst die het gebouw heeft bewezen in de opslag van kruiden en specerijen. Het gebouw heeft bijna een vierkante plattegrond van 32,4 bij 34,5 meter en telt zes bouwlagen, opgetrokken in rode bakstenen met een hardstenen plint. Het pakhuis is acht traveeën breed, waarbij de op een na buitenste traveeën op de begane grond drie smalle hoge vensters hebben, en daarboven op de bovenste vijf bouwlagen brede dubbele laaddeuren.
In opdracht van Burgy Bouw heeft Metadecor de kroon op dit gebouw gemaakt. Bovenop het bestaande pakhuis is een tweelaags, grotendeel glazen dakopbouw geplaatst. Deze opbouw is rondom bekleed met geperforeerde aluminium beplating, zowel als plafond boven de omloop, doorlopend in de gevel en tot slot ook in het dak dat uit 8 verschillende geknikte dakvlakken bestaat. De champagne-geanodiseerde panelen versterken het beeld alsof het oorspronkelijke pakhuis is gekroond.
Gevelontwerp
De constructie van de kroon bestaat uit een framewerk van stalen kolommen en liggers . In de staalconstructie zijn dankzij BIM montage gaten en lippen voor de facades aangebracht, welke in de praktijk vrijwel foutloos gepositioneerd waren. Aan de staalconstructie zijn prefab frames gemonteerd, voorzien van de geperforeerde beplating.
Omdat de lijnen van de gevelvlakken niet parallel lopen aan de zijgevels maar schuin weglopen in de hoogte in de langsrichting, is het bij het positioneren van de frames van groot belang dat de basis, de hulpconstructie, perfect is uitgelijnd. Door het toepassen van Trimble Connect, Totalstation en IFC-modellen was het mogelijk dit voor elkaar te krijgen. De stalen constructie, vervaardigd door Goudriaan Staalconstructies, kon dankzij naadloze samenwerking via Trimble Connect worden gebruikt om de hulpconstructie van Metadecor uitstekend uit te lijnen. Hierna was het bevestigen en uitlijnen van de frames kinderspel.
Prefab
De frames met panelen waren maximaal 8 meter lang. De standaard breedte van de frames was 2,4 meter. De frames konden worden gehesen dankzij vooraf laser-gesneden gaten waardoor een hijsoog kon worden bevestigd. Vanwege deze grote lengtes en nauwe toleranties moesten de frames foutloos worden geproduceerd. Dit is bereikt door gebruik te maken van een pen-gat principe in alle onderdelen. Ook werden alle onderdelen met een buislasermachine gesneden, waardoor de lasser de frames moeiteloos correct kon samenstellen. De lasser had daarbij ook de beschikking over 3D-modellen.
De panelen die op de frames waren bevestigd, werden in de werkplaats geassembleerd met behulp van Trimble Connect. Omdat de assembleur het model tot zijn beschikking had, wist hij ook hoe het er op de bouwplaats uit moest zien, waardoor de kans op fouten nihil was.
Op de werf werden de frames direct van de trailer op het dak gehesen, plug-and-play!
Tekla
Vanwege het afwijkende ontwerp van het gebouw en de diversiteit aan onderdelen en merken, vormt het gebruiken van Tekla als tekenpakket een ideale match. Met name de mogelijkheid om efficiënt en snel te kunnen modelleren met behulp van componenten voor pen-gatverbindingen en het toepassen van Total Station was essentieel voor het samenstellen en het monteren van de frames. Ook het goede projectmanagement en de fasering zijn onmisbaar bij een werk als dit.