Montevideo te Antwerpen
Architect: m2 Architecten Antwerpen│ Opdrachtgever: Projectontwikkelaar DCA│
Gerealiseerd in: 2022 | Beelden: m2 Architecten Antwerpen |
Product: MD Flack
Type: Cortenstaal
Hoeveelheid: 4844 m²
Oppervlakte behandeling: geen oppervlakte behandeling nodig
Wat is Montevideo en hoe ziet dit complex eruit met gevelbekleding van Metadecor?
De Montevideo is een historisch complex met nieuwe luxeappartementen en penthouses pal op 't Eilandje in Antwerpen. Het project Montevideo Residence telt 12 luxe appartementen en 4 penthouses met privé-zwembaden. In het midden van het gebouw op de begane grond zit een doorloop naar de overdekte foodmarkt in de historische loods achter het complex. Het complex heeft aan de dokzijde een groot overstek van ca. 11 meter die gebruikt wordt voor de horeca als overdekt terras. Het complex heeft geen dichte gevels, maar vooral veel glas wat ervoor zorgt dat men vanuit binnenuit een prachtig zicht heeft op o.a. de Schelde.
HET ENGINEERINGSPROCES
Het gevelsysteem en de staalconstructie sluiten perfect op elkaar aan omdat Metadecor vooraf betrokken is geweest bij het engineeringsproces. De appartementen in dit complex 'zweven' omdat ze een oversteek hebben van 11 meter zonder ondersteuning. Hiervoor is door de firma ASK Romijn een forse staalconstructie ontworpen. Hierin zijn in samenspraak voorzieningen meegenomen voor de montage van de gevel.
Metadecor heeft de eer om de gevelbekleding van dit prachtige complex te realiseren, wat begin 2022 zal gebeuren.
CONCEPT EN MONTAGE GEVELBEKLEDING
De gevelbekleding wordt aangebracht vanaf de begane grond tot aan de bovenste verdieping. De gevelbekleding bestaat uit cassette beplating waarvan de paneelverdeling verspringt. De verticale lijnen van de gevel lopen niet door maar worden onderbroken, waardoor de gevel een speelse uitstraling krijgt. De panelen worden uitgevoerd in weervast staal wat een natuurlijk en duurzaam product is. De combinatie van het 'wildverband' van de panelen en het weervast staal geeft een industrieel karakter met een luxe residentie sfeer.
De legering van dit weervaststaal zorgt ervoor dat er zich een relatief stabiele oxidatielaag (ook wel de patina genoemd) vormt wanneer het materiaal aan de natuurlijke elementen wordt blootgesteld. Deze patina laag vormt zich zodanig dat het onderliggend materiaal beschermd wordt en nauwelijks verder roest. Inherent aan het roesproces is dat de uiteindelijke kleur van het bouwmateriaal eigenlijk pas na een aantal jaar bereikt wordt.
Roland Mertens (Sales Support Engineer): "De kleur van cortenstaal begint met een lichtbruine kleur roestlaag, wat eigenlijk een ijzerhydroxide is die steeds meer zuurstof uit de lucht opneemt waardoor het materiaal donkerder wordt met een ijzer(III)oxidelaag."