POEDERCOATEN VERSUS ANODISEREN
Oktober 2023 │ Blog │ Leestijd: 2 minuten
Wanneer kies je als architect of aannemer nu voor poedercoaten en wanneer voor anodiseren. Met dit blog zetten we de voordelen en nadelen van beide oppervlaktebehandelingen voor je op een rij. Aan de hand hiervan kun je kijken wat het beste bij jouw project past qua afwerking, uitstraling en weersomstandigheden.
Wat is Poedercoaten precies?
Misschien ben je al bekend met poedercoaten. Toch even in het kort wat poedercoaten precies inhoudt. Poedercoaten is het proces waarbij een elektrische lading wordt gecreëerd die ervoor zorgt dat het poeder aan het oppervlak van het metaal plakt. Vervolgens wordt het in een hardingsoven gebakken om een gladde coating te krijgen. Je kunt ook voor een reliëf poedercoating kiezen of juist voor structuren zoals beton of corten staal look. Naar welke kleur je als architect of aannemer ook op zoek bent, alles is mogelijk bij poedercoating. En ook op bijna alle materialen. Daarnaast bestaat er ook een duurzame coating, genaamd MD Durafol, die meer dan 40 jaar mee gaat.
Voordelen en nadelen van Poedercoaten
Met poedercoaten breng je een uitstekende beschermlaag aan tegen corrosie. En je hebt een goede kleurechtheid over het gehele metaal, de gehele batch en ook in verschillende orders. Dit is anders bij anodiseren. Er zijn verder ook verschillende glansgraden mogelijk. De poedercoating is in meerdere lagen aan te brengen om weerstand te bieden tegen extremere weersomstandigheden zoals zeeklimaat of zandstormen. Ook biedt poedercoating met de juiste laagdikte de juiste bescherming op materialen met scherpe randen zoals strekmetaal of geperforeerde panelen. Grote panelen kunnen ook gecoat worden. Poedercoating heeft geen verlies bij het aanbrengen van de coating en is volledig afbreekbaar. Normale coatings moeten twee keer per jaar gereinigd worden. Dit geldt niet voor de duurzame MD Durafol coating. Deze hoeft namelijk helemaal niet te worden gereinigd. Poedercoatings kunnen beschadigen wanneer iemand met scherpe voorwerpen in het materiaal krast of stoot.
Wat is anodiseren?
Anodiseren maakt aluminium mooier en het beschermt tegen corrosie. Bij anodiseren wordt geen laag aangebracht op het aluminium maar wordt een laag opgebouwd uit het aluminium waardoor het metaalaspect behouden blijft. Anodiseren kan in een naturel (blanke) uitvoering maar ook in verschillende kleuren. De kleurmogelijkheden binnen anodiseren zijn beperkter dan bij poedercoaten. Er zijn enkele zeer mooie kleuren mogelijk door middel van het inkleuren van het bad met tinzouten. Binnen de kleurgroepen zijn verschillende kleurtinten mogelijk door variëteit in tijdsduur in het bad. Geborsteld geanodiseerd aluminium geeft een erg mooi effect. Om geborstelde geanodiseerde aluminium gevelpanelen te krijgen zijn voorgeborstelde panelen nodig.
Voordelen en nadelen van anodiseren
Het is gemakkelijk te onderhouden en het is UV-stabiel. Het is een onderdeel van het metaal en daarom zal het niet gaan schilferen. Het zorgt voor een dieper, rijker metaalachtig uiterlijk en je behoudt de natuurlijk look van aluminium. Je ziet geen laag om het materiaal zoals bij poedercoaten. Je hebt de beschikking over een breed scala aan architecturale afwerkingen. Denk daarbij ook aan bepaalde patronen. Bij het hergebruiken van het materiaal hoeft er niks afgebroken te worden, omdat anodiseren een onderdeel van het materiaal is. Deze methode is gebaseerd op het basismetaal, zodat het kan worden onderworpen aan kleurvariaties in een project en/of in een batch c.q. tussen verschillende batches. Geanodiseerd materiaal dient bij voorkeur wel twee keer per jaar schoongemaakt te worden. Grote panelen of elementen kunnen niet geanodiseerd worden, omdat de badafmetingen beperkt zijn.
Deel dit artikel